¨Odvojeni ćemo otpad odvoziti barem jednom mjesečno jer to građani od nas traže¨

Anto Bekić, direktor Komunalca Požega
(FOTO: Lidija Galić)

27.01.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 6178

U 2014. godini Komunalac d.o.o. sakupio je oko 70 tona papira i kartona, 57 tona stakla i 10 tona plastike. Te su količine znatno veće bile u 2015. godini kada je prikupljeno oko 316 tona papira, 82 tone stakla i 17 tona plastike.
Na odlagalište "Vinogradine" u 2014. godini odloženo je 10. 870 tona otpada, a u 2015. godini čak 690 tona manje.

Rezultat je to odvojenog prikupljanja otpada na što obvezuju zakonske norme, a koje se u Požeštini provodi unatrag nekoliko godina.

- S odvojenim prikupljanjem otpada "na kućnom pragu" krenuli smo od srpnja 2014. u naselju Sajmište. Budući da su građani  dobro prihvatili ovakav način prikupljanja i odvoza otpada, u suradnji s Gradom i Fondom za zaštitu okoliša nabavljeno je sedam tisuća plavih kanti za papir, a podijeljene su i vreće za staklo i plastiku. Projektom su obuhvaćena sva domaćinstva na području Požege. Trenutačno je u organiziranom sustavu odvoza odvojenog otpada oko tisuću domaćinstava - kaže Ante Bekić, direktor Komunalca.


Nabavljeno je i 500 kompostera čime se smanjila količina otpada koja se odlaže na "Vinogradinama", kupljena je sječkalica za usitnjavanje granja i božićnih drvaca, a dodatnih 700 kompostera bit će podijeljeno domaćinstvima ovih dana.


- Obzirom da je edukacija građana itekako važna, u planu su edukativne akcije u školama kako bi se potreba za brigom o okolišu usadila kod najmlađih. Školama su podijeljeni kontejneri i komposteri kako bi mogli obogatiti nastavne programe iz područja ekologije - kaže Bekić.

Dosadašnja su ulaganja bila oko 2,5 milijuna kuna od čega je Komunalac osigurao 60 posto, odnosno oko 1,6 milijuna kuna. Ove su godine u planu ulaganja od oko 1,5 milijuna kuna za kupovinu kamiona autosmećara te kompostera, kontejnera i vrećica u vrijednosti od oko 600 tisuća kuna. Nužna je izgradnja dva reciklažna dvorišta na Vinogradinama i u Industrijskoj ulici čija se vrijednost procjenjuje na četiri milijuna kuna.

- Kupovina kamiona autosmećara omogućila bi učestaliji odvoz korisnog otpada iz domaćinstava jer to je ono što građani traže od nas. Isto tako otpad bismo odvozili i radnim danima, a ne samo vikendima - rekao je na kraju Bekić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI