¨Za učenje o holokaustu bitne su životne priče, a ne samo statistika gubitaka¨

Obilježavanje sjećanja na holokaust
(FOTO: OŠ Antuna Kanižlića)

27.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3521

Jučer je u organizaciji Povijesnog društva Požega i OŠ Antuna Kanižlića u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano obilježavanja sjećanja na holokaust. Uz predavanja na temu "Židovi u Požegi u 20. stoljeću", radionicu "Anna Frank-Židovi tijekom holokausta",  prikazan je film Jakova Sedlara "Jedna hrvatska priča" o Ivici Haasu, židovskom dječaku iz Požege.



- Židovi su prije holokausta u Požegi bili pokretači gospodarstva i bankarska elita. Današnje tvornice Zvečevo i Sloga bile su u njihovom vlasništvu. Kroz ovo predavanje naveo sam ljude koji su bili jako bitni i utjecajni za razvoj Požege, a nestali su od istih ljudi koji su izgradili uspješan život kraj njih. Zanimljiv je podatak da je 248 židova bilo na popisu 1931. godine u Požegi, a u prvom poslijeratnom popisu kao rezultat holokausta niti jedan – rekao je profesor povijesti na OŠ Antuna Kanižlića Bojan Miščević.





- Radionica koju ću održati više je namijenjena nastavnicima nego učenicima. Paralelno ćemo pratiti uspon nacizma i što se u to vrijeme događalo s obitelji Frank. To je u smjernicama upućivanja o holokaustu preporučljiv način rada. Ne trebamo samo nabrajati statistike i gubitke nego uzeti pojedine osobe ili obitelji i proučiti njihove životne priče – rekao je profesor na Srednjoj školi Čakovec, Miljenko Hajdarović.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI