Pukla mlinska brana na Bučju: ¨Nije potrebna hitna sanacija jer nije bitna za vodotok¨

Miroslav Taborski, voditelj požeške ispostave Hrvatskih voda
(FOTO: Arhiv)

27.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 7151

Prošlu srijedu pukla je mlinska brana na Bučju kod Pleternice na rijeci Orljavi. Pukotina u širini od 15-tak metara kako kažu iz Hrvatskih voda nije hitna za sanaciju ili rekonstrukciju jer se ne radi o brani bitnoj za vodotok nego za potrebe mlina.









Prema informacijama koje smo dobili iz Hrvatskih voda, brana za pitanje vodotoka nije neophodna i šteta koja je nastala na njoj ne zahtijeva hitnu sanaciju. Ona je u ovom trenutku isključivo bitna za sam mlin i lokaciju Bučja za ljude koji su tamo namjeravali raditi hidroelektranu – rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.



- Mlinska brana je u koritu rijeke Orljave i na javnom vodnom dobru, ali je u funkciji mlina. Prema našim informacijama, brana je pala u prošlu srijedu. Ona nije u funkciji održanja vodnog režima, nego je stvarala uspor za potrebe milina. Stara je između 70 i 80 godina, te očito nije održavana jer je pukotina bilo i prije – rekao nam je u odgovoru na dopis voditelj VGI za mali sliv Orljava-Londža Miroslav Taborski.  

Dodaje kako je desna obala vodotoka u potpunosti imovinsko pravno riješena u vlasništvu RH kao javno vodno dobro te se obrana od poplava provodi širokom indundacijom i obrambenim nasipima.

- Eventualno potkopavanje nožice nasipa će se rješavati interventnim sredstvima Hrvatskih voda na ugroženim dionicama (kada do toga dođe), što je daleko manje financijsko opterećenje od sanacije ili rekonstrukcije, a vjerojatno i gradnje nove brane na lokaciji stare – dodaje Taborski.

Što se tiče ostalih brana na pleterničkom području kaže kako postoji još jedna u samoj Pleternici, uzvodno nove minihidroelektrane. One je vrlo bitna za režim voda, jako oštećena i stara preko 100 godina. Za njenu rekonstrukciju izrađena je kaže sva potrebna dokumentacija, ishođena građevinska dozvola, proveden natječaj za odabir izvođača, te će se ove godine izvesti radovi rekonstrukcije.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI