Borevac: ¨Bašku treba dati u najam, a novac od najma investirati u klizalište u Požegi¨

Dragan Borevac (drugi slijeva)
(FOTO: Lidija Galić)

15.01.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 3983

Na otvoreno pismo županijskog vijećnika Daniela Majera reagirao je gradski vijećnik, profesor Dragan Borevac:

Gospodin Majer se poziva na neke davne godine kad je Baška bila "okupirana" djecom, ali od tada su doneseni brojni zakoni i pravilnici koji ne dopuštaju preveliko manevriranje, a kojima se točno propisuju načini, uvjeti, prava i obveze korisnika i davatelja usluga u izvedbi višednevnih ekskurzija (izvanučioničke nastave), a koje se ostvaruju izvan mjesta u kojem je smještena osnovna ili srednja škola.

Gospodin Majer navodi kako su se djeca ionako dolazila "kupati i družiti", ali putovanja čija je jedina svrha zabava i rekreacija učenika i koja nisu u funkciji realizacije nacionalnoga kurikuluma i ostvarivanja nastavnoga plana i programa, ne smatraju se izvanučioničkom nastavom te ih školska ustanova NE SMIJE provoditi. Školska ekskurzija obavezno mora obuhvatiti posjet različitim prirodnim, kulturnim, povijesnim, sportskim i tehničkim središtima koje organizira škola u svrhu ispunjavanja određenih odgojno-obrazovnih ciljeva i zadaća.


Dalje, školska ustanova mora angažirati davatelja usluga sukladno propisima koji uređuju promet, pružanje usluga u turizmu i drugim propisima. Obvezno se objavljuje javni poziv za ponude na internetskoj stranici školske ustanove. Nitko ne može garantirati da bi ponuda vezana za Bašku bila najpovoljnija. Napominjem i kako se višednevna izvanučionička nastava mora ugovarati minimalno na bazi polupansiona, odnosno trebaju biti osigurana najmanje dva obroka za korisnike usluga, a Baška je kategorizirana kao "Sobe s doručkom" pa je pitanje bi li takvu ponudu školska ustanova uopće mogla uzeti u obzir.


Višednevna izvanučionička nastava može za učenike osnovne škole trajati do pet nastavnih dana, a za učenike srednje škole do sedam nastavnih dana, a ne 10 dana kako spominje gospodin Majer.

Inače, važna stvar u novom pravilniku je i ta da je za realizaciju ekskurzije potrebna pisana suglasnost dvije trećine roditelja učenika razrednoga odjela, što bitno smanjuje broj razreda koji uopće idu na maturalna putovanja.

Kako se ne bi obmanjivala javnost, moram reći i da nije istina da maturanti za "500 eura provode 5 dana u autobusu" nego se i do 7 dana po cijeni od 250 eura zabavljaju po europskim metropolama uz ispunjavanje odgojno obrazovnih ciljeva.

Slijedom svega navedenog, smatram kako objekat u Baški treba dati u najam, a novac od najma investirati u klizalište u Požegi na kojem bi se sigurno zabavljalo više djece (i odraslih) te će stoga svako moje podizanje ruke na sjednicama gradskog vijeća voditi k tom cilju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI