Borevac: ¨Bašku treba dati u najam, a novac od najma investirati u klizalište u Požegi¨

Dragan Borevac (drugi slijeva)
(FOTO: Lidija Galić)

15.01.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 3987

Na otvoreno pismo županijskog vijećnika Daniela Majera reagirao je gradski vijećnik, profesor Dragan Borevac:

Gospodin Majer se poziva na neke davne godine kad je Baška bila "okupirana" djecom, ali od tada su doneseni brojni zakoni i pravilnici koji ne dopuštaju preveliko manevriranje, a kojima se točno propisuju načini, uvjeti, prava i obveze korisnika i davatelja usluga u izvedbi višednevnih ekskurzija (izvanučioničke nastave), a koje se ostvaruju izvan mjesta u kojem je smještena osnovna ili srednja škola.

Gospodin Majer navodi kako su se djeca ionako dolazila "kupati i družiti", ali putovanja čija je jedina svrha zabava i rekreacija učenika i koja nisu u funkciji realizacije nacionalnoga kurikuluma i ostvarivanja nastavnoga plana i programa, ne smatraju se izvanučioničkom nastavom te ih školska ustanova NE SMIJE provoditi. Školska ekskurzija obavezno mora obuhvatiti posjet različitim prirodnim, kulturnim, povijesnim, sportskim i tehničkim središtima koje organizira škola u svrhu ispunjavanja određenih odgojno-obrazovnih ciljeva i zadaća.


Dalje, školska ustanova mora angažirati davatelja usluga sukladno propisima koji uređuju promet, pružanje usluga u turizmu i drugim propisima. Obvezno se objavljuje javni poziv za ponude na internetskoj stranici školske ustanove. Nitko ne može garantirati da bi ponuda vezana za Bašku bila najpovoljnija. Napominjem i kako se višednevna izvanučionička nastava mora ugovarati minimalno na bazi polupansiona, odnosno trebaju biti osigurana najmanje dva obroka za korisnike usluga, a Baška je kategorizirana kao "Sobe s doručkom" pa je pitanje bi li takvu ponudu školska ustanova uopće mogla uzeti u obzir.


Višednevna izvanučionička nastava može za učenike osnovne škole trajati do pet nastavnih dana, a za učenike srednje škole do sedam nastavnih dana, a ne 10 dana kako spominje gospodin Majer.

Inače, važna stvar u novom pravilniku je i ta da je za realizaciju ekskurzije potrebna pisana suglasnost dvije trećine roditelja učenika razrednoga odjela, što bitno smanjuje broj razreda koji uopće idu na maturalna putovanja.

Kako se ne bi obmanjivala javnost, moram reći i da nije istina da maturanti za "500 eura provode 5 dana u autobusu" nego se i do 7 dana po cijeni od 250 eura zabavljaju po europskim metropolama uz ispunjavanje odgojno obrazovnih ciljeva.

Slijedom svega navedenog, smatram kako objekat u Baški treba dati u najam, a novac od najma investirati u klizalište u Požegi na kojem bi se sigurno zabavljalo više djece (i odraslih) te će stoga svako moje podizanje ruke na sjednicama gradskog vijeća voditi k tom cilju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI