Prijaviti se mogu nezaposlene osobe od 18 do 27 godina

Projekt Obrtnička škola
(FOTO: Vjeran Blašković)

15.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 10190

Nezaposlene osobe između 18 i 27 godina s područja Požeško-slavonske županije mogu se prekvalificirati za trogodišnja zanimanja u Njemačkoj na račun njemačke vlade. Riječ je o projektu njemačke ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih i integracijom na tržište rada. Do ove mogućnosti za deset do 12 mladih ljudi iz naše županije došlo je  suradnjom Obrtničke škole Požega i Obrtničkim učilištem u Zagrebu. Više o svemu rekla je profesorica na Obrtničkoj školi Sanja Špehar.  

- Osim broja godina uvjet je završena srednja trogodišnja ili četverogodišnja srednja škola. Zanimanja za koja se mogu prekvalificirati su  konobar, kuhar, turističko-hotelijerski komercijalist, njegovatelj, radnik u niskogradnji, cestar, armirač, instalater kućnih instalacija, frizer, automehaničar, prodavač, željezničar, metalski radnik, električar, soboslikar, klesar, vozač kamiona i tesar – rekla je Sanja Špehar.

Sudionici koju budu odabrani pohađat će tečaj njemačkog jezika koji bi bio organiziran u Požegi u trajanju od 300 sati. Nakon toga provest će ljetnu praksu u Njemačkoj gdje će nastaviti taj tečaj. Na jesen će krenuti na obrazovanje koje traje od  tri do tri i pol godine.  


- Ustanova koja je nositelj plaća trošak učenja jezika. Njemačka  vlada plaća potporu polaznicima od 818 eura mjesečno koja je dostatna da pokrije životne troškove, a očekujemo i da će praksa bit plaćena. Prekvalifikacija će se održavati u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija čiji je glavni grad Schwerin. Radi se o dijelu u kojem su manji gradovi i samim tim su i troškovi života jeftiniji – pojašnjava Sanja Špehar.


Svi zainteresirani trebaju doći na početne prezentacije. Prva će biti održana u  ponedjeljak 18. siječnja u 13 sati u Obrtničkom domu u Požegi, a druga će  u petak u 13 sati u Obrtničkoj školi. Prezentacije će održati ravnatelj Obrtničkog učilišta u Zagrebu i tamo će dobiti sve informacije i detalje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI