Počela berba grožđa, a otkupna cijena još nije poznata

Ilustrativna fotografija: Berba grožđa
(FOTO: PIXSELL)

30.08.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 5220

Berba grožđa trebala je već početi, a vinogradari još ne znaju otkupnu cijenu. Glavni otkupljivač na našem području, Kutjevo d.d. još nije objavio koju će cijenu ove godine ponuditi i zbog toga su vinogradari nezadovoljni.

- Dosad je uvijek bila praksa sastanak i da znamo kad se bere koja sorta, ali prethodno smo znali po kojoj će se cijeni prodati. Ovoga puta nam nitko nije ništa javio. Kutjevo ima monopol na našem području i oni koriste svoju poziciju. Nismo zadovoljni ni prošlogodišnjom otkupnom cijenom koja je bila sramotno niska, a priča se da bi i ove godine moglo biti slično - rekao je Ferdinand Novak, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Kaptol.

Vinogradari su se na sastanku dogovorili da će zajednički nuditi cijenu grožđa graševine 4 kune po kilogramu, što bi po Novakovim riječima bilo dostatno tek za pokrivanje troškova. Ni sam Novak ne vjeruje da će kombinat pristati na tu cijenu.


- Preko 80 posto grožđa s kaptolačkog područja otkupljuje Kutjevo. Ako ne postignemo dogovor s njima, dobar dio grožđa će završiti kod švercera koji će ga otkupljivati po malo većoj, a prodavati u Zagrebu ili negdje drugdje po daleko većoj cijeni. Nitko ne želi da se to dogodi - upozorava Novak.


Zasad još nismo dobili traženi komentar u kombinatu Kutjevo d.d.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI