Novi projekt Pleterničkih čoraka: ¨Putevima madam Clicquot¨

Anka Dorbić
(FOTO: Vesna Milković)

03.01.2016. | Vesna Milković
Pregleda: 2372

Udruga Pleternički čoraci dobila je bespovratno 13 tisuća kuna od Zaklade "Slagalica" za projekt "Putevima madam Clicquot". Odnosi se na brdo Klikun iznad Požeške Koprivnice i na poseban način treba podsjetiti na priču o Francuskinji madam Clicquod koja je zaslužna što se na tom lokalitetu sade vinogradi i po kojoj je on dobio ime.

- Starijim stanovnicima ovog kraja dobro je znano da je tu kutjevački Kombinat imao vinograde koje smo brali i mi tadašnja školska djeca. Kasnije su oni zapušteni, a posljednjih godina ih ponovo obnavlja obitelj Markota. Do brda Klikun iz Koprivnice vodi i cesta kojom svake godine i mještani Koprivnice polaze na pobožnost križnog puta. Od početka sela do vrha Klikuna, gdje su vinogradi, ima više od pet kilometara i mi smo u svom projektu zamislili baš taj prostor urediti, napraviti klupe i odmorišta te na vrhu mali vidikovac. Postavit ćemo i ploče s podacima o tom području. Bila bi to neka vrsta planinarske i pješačko-biciklističke staze. Za novac od Slagalice, a nadamo se i pomoći Grada Pleternice, kupit ćemo potreban materijal. S predsjednikom mjesnog odbora smo razgovarali da zajednički dobrovoljnim radom obavimo većinu potrebnog posla – objasnila je predsjednica Čoraka Anka Dorbić. S radovima, dodala je, počet će se na proljeće.

Udruga "Pleternički čoraci" svojim djelovanjem želi, među ostalim, ljude podsjetiti na stara vremena i tradiciju svoga kraja zbog čega kroz godinu organiziraju razne prigodne skupove. Također su u Sulkovcima obnovili stari đeram, pojilo i pralo, a sličnih planova, nakon Klikuna, imaju još.


- Mnogi su već zaboravili da je ne tako davno u Ratkovici postojao rudnik. Imamo ideju napraviti projekt kroz koji bi uredili dostupan dio i napravili neku vrstu edukativnog centra gdje bi djeca mogla ići na terensku nastavu – kazala je na kraju Dorbić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI