Život DJ-a: Elektronska glazba ne odbija nikoga i ne postavlja granice

Danijel Malinić
(FOTO: Iz privatne kolekcije D.Malinić)

02.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4382

"Glazba je svugdje oko nas, tako da ne mislim da postoji trenutak kada se počneš njome baviti, jer se ona odavno već počela baviti tobom čak i prije rađanja. Majka je svakome nešto pjevušila, tako da glazbu smatram kao nešto poput druge majke jer je također izvršila i psihološko i biološko odgajanje - rekao je Danijel Malinić poznat kao "Fixsell".

Fixsell je organizator brojnih evenata i projekata underground elektronske glazbe, sa zadatkom bezgraničnog pomicanja kulture kako kaže različitim elementima svih oblika od deep i progresivnijeg do tvrđeg zvuka u svojim setovima.
Njegovom opredjeljenju pridonijela je glazbena škola, obitelj glazbenika, no možda za izgrađivanje stava najviše ulica. Život ratnih i poslijeratnih devedesetih, pubertet i prigovor savjesti koji je progovarao sudjelovanjem u našim tadašnjim punk bendovima. S 15 godina počinje njegovo zanimanje za elektronsku glazbu kroz tadašnje poznate underground izvođače.




- Punk je tijekom svoje vladavine na mene ostavio većinu mišljenja kojeg i danas imam, a to su  iskreni tekstovi,sirova realnost bez uljepšavanja i borba protiv lošeg sistema . Svirao sam  gitarske instrumente, puhačke u limenom sastavu za sprovode, gradske i vangradske manifestacije. Kulminacijom  navedenih instrumenata i stavova kroz punk i raznu alternativnu glazbu došlo je do opredjeljenja za elektroniku – rekao je Danijel


"Underground" je što se tiče elektronske glazbe Hrvatskoj imao svoje uspone i padove. Prvi partiji su počeli u tadašnjoj još ratom zahvaćenoj državi, početkom 90-ih, do kulminacije kraja 20-og i početka 21.stoljeća. 2006/07. godine scena je lagano utihnula. Minimalna glazba je došla na scenu, partiji su se pravili sve rjeđe u manjim gradovima, a dogodio se i očit pad zainteresiranosti partijanera koji su se povukli u svoja "skloništa, garaže i after područja"– pojasnio nam je Danijel.

Kaže kako u Požegi, tijekom zadnjih 20 godina, postoji nekoliko generacija, starih i mladih partijanera, koji su isto tako tražili svoja party utočišta,obično odlascima u veće gradove u trenucima kada skoro nije bilo ničega.



- Kada je sve gotovo stalo, kako ovdje,tako skoro pa u čitavoj Slavoniji, 2011. godine Ivan Sabljak (aka Man with The Screaming Brain) i ja (Fixsell), odlučili smo pokrenuti projekt"Ground Zero" kao elektronski serijal partija u gradu i okolici kako prilike budu dopuštale. U početku rjeđe, kasnije češće, uspjeli smo probuditi interes publike za techno glazbom u gradu, najčešće u tadašnjem disco klubu The Best(današnji Platinum) – ispričao je Danijel

Tako je i nastala kako kaže "mlađa sestra" Ground Zero projekta, "Brda nemaju oči", s naglaskom na "open air" izdanja. Svoj stil glazbe opisuje kao razne ekspedicije deep-a i tech-a. Ne ograničava se nikad na nužno jedan stil, posebno ako su u pitanju duži after setovi.

- U Hrvatskoj vjerujem da je još uvijek mali broj glazbenika elektronske glazbe koji "žive", samo od nastupa. Nerijetko su to glazbenici koji osim dj-iranja mogu nešto zaraditi kroz svoju glazbenu produkciju i prodaju. Kroz razne label-ove putem internet servisa, provodeći dj tečaje ili akademije,te kroz druge oblike poput masteriziranja finalnog proizvoda elektronske kompozicije – dodao je Danijel.

Elektronska glazba kaže, ne odbija nikoga i ne postavlja granice. Svi su pozvani na "neonske mise" na partijima, da slavlje života uzdignu na jedan kvalitetniji, uzvišeniji nivo zajedništva, međusobnog poštivanja i ljubavi bez predrasuda i diskriminacije. Najavio je i sljedeću Ground Zero epizodu u Požegi. Detalji su za sada tajni, ali biti će sve objavljeno na vrijeme kroz medije.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI