Neferović ¨iza leđa¨ daje Bašku u zakup: ¨To je tiha privatizacija. Vrijeme je za moj potez!¨

Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća Požege
(FOTO: Lidija Galić)

29.12.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6306

"Da nisu mediji počeli o tome pisati ne bi se nikad o toj Baški toliko govorilo", izjavio je 8. prosinca 2014. godine na sjednici Gradskog vijeća Požege, predsjednik vijeća Nino Smolčić. Tada se naime raspravljalo o uvjetnom mišljenju državne revizije za 2013. godinu koje je grad dobio zbog požeškog odmarališta u Baški na otoku Krku.

Danas, nakon manje od godinu dana, retorika je sasvim drukčija. Naime, Grad Požega je prije tjedan dana raspisao javni natječaj o davanju u desetgodišnji zakup odmarališta u Baški na otoku Krku.

Podsjetimo, gradsko odmaralište u Baški na otoku Krku od 2011. godine koristi Ženski košarkaški klub Požega. Potom je osnovano trgovačko društvo Valis Aurea Baška j.d.o.o. kojemu je suosnivač i jedini direktor privatni poduzetnik iz Baške Robert Topalušić. On je, kako je sam jednom rekao u Požegi, u odmaralište uložio "dovoljno novca", a gradonačelnik Neferović to je potkrijepio tvrdnjom da je nakon ulaganja odmaralište procijenjeno na 5,6 milijuna kuna. Mnogi su vijećnici tada zdušno branili davanje Baške u zakup privatnom poduzetniku Robertu Topalušiću Orloviću koji je uložio novac u taj, kako su govorili,  "biser na lijepoj jadranskoj lokaciji". Danas međutim Smolčić inzistira na vraćanju toga objekta na upravljanje Gradu Požegi.


- Tiha privatizacija Baške bio je model SDP-ove vlasti na čelu sa Zdravkom Ronkom 2011. godine kada je odmaralište dano Košarkaškom klubu na pet godina, do 2016. godine. Ugovor ističe za pet mjeseci. Tada sam, a i HDZ glasovao protiv toga. Javnost je taj ugovor osudila i ne mogu vjerovati da sadašnji gradonačelnik želi nakon pet godina jedne loše odluke bivšeg gradonačelnika ući u istu ulicu s istim smjerom i donijeti lošu odluku - kaže Nino Smolčić. Odmaralište u Baški, smatra, već odavno nije ni požeško ni dječje jer se tamo mogu vidjeti automobilskih registracija iz cijele Europe.


Zbog situacije za koju je, kaže, saznao 22. prosinca, Smolčić će sazvati tematsku sjednicu gradskog vijeća na kojoj će biti protiv modela davanja u zakup odmarališta u Baški.



- Gradonačelnik je svoj potez napravio, vrijeme je za moj. Sazvat ću tematsku sjednicu prije isteka natječaja. Gradonačelnik može poništiti ovaj natječaj. Ne bi to bilo prvi put. Naš će prijedlog biti da se odmaralište stavi u funkciju tijekom cijele godine djeci, umirovljenicima i sportskim udrugama te i u komercijalne svrhe - kaže Smolčić.



Kazimir Balog pojašnjava da bi za to Grad trebao osnovati tvrtku koja bi se bavila ugostiteljstvom i upravljala, između ostalog, odmaralištem u Baški.

- Zanima me kako će glasovati SDP, HDZ, a mi dajemo do znanja kako ćemo glasovati. Ako Gradsko vijeće usvoji zaključak da se ide sa zakupom Baške pozvat ćemo građane na referendum ZA ili PROTIV zakupa odmarališta u Baški - poručio je Smolčić.

Početnu cijenu od 20 tisuća kuna za mjesečni zakup odmarališta smatra smiješnom.
Na upit hoće li negativan ishod priče o Baški utjecati na koaliciju Smolčićeve nezavisne liste s HDZ-om kratko je rekao: Ne postoji koalicija.

Na naš upit što misli zašto je gradonačelnik odlučio raspisati javni poziv za zakup Baške mimo njegovog znanja odgovorio je: To ja pitam vas.

- Nije ovo zakup nekog kafića tamo negdje u društvenom domu. O tome trebaju svoj zaključak gradski vijećnici. Oni koji potpišu ugovor o davanju odmarališta u Baški u zakup nemaju što tražiti na sljedećim lokalnim izborima - zaključio je Smolčić.

Od gradonačelnika Vedrana Neferovića zatražili smo odgovore na pitanja: je li i zašto natječaj raspisan bez Smolčićevog znanja, nije li bilo potrebno o svemu zatražiti mišljenje gradskih vijećnika, što će biti s ulaganjima gospodina Topalušića Orlovića u požeško odmaralište u Baški nakon isteka ugovora 2016. godine, odnosno hoće li Grad morati vratiti novac te je li davanje odmarališta u zakup tiha privatizacija i kome se ovakvim javnim natječajem namješta zakup odmarališta u Baški? Odgovore ćemo objaviti po primitku.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI