Komemoracija Marku Baričeviću: ¨Tvoji obzori nisu bili zaklonjeni planinama koje okružuju tvoj zavičaj¨

Marko Baričević
(FOTO: Vesna Milković)

26.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 5115

Rodbina i prijatelji okupili su se danas kako bi izrazili sućut obitelji bivšeg saborskog zastupnika Marka Baričevića i još jednom javno kazali hvala čovjeku koji je bio aktivan u društveno-političkom, kulturnom i sportskom životu Pleternice i Požeštine. Umro je na Badnjak nakon kratke i teške bolesti u 69. godini života.

Prvi je na komemoraciji govorio Ivan Grgurević s kojim je Marko Baričević radio u Kombinatu Kutjevo. Podsjetio je kako je Marko Baričević rođen 1947. godine u Požeškim Sesvetama koje je neizmjerno volio, a nakon završene Gimnazije u Požegi upisao je Agronomski fakultet u Zagrebu.







- Djelujući preko dva desetljeća u Kooperaciji Pleternica ostavio je duboki trag u razvoju i unapređenju kooperativnih odnosa na selu. Upravo je Kooperacija Pleternica 1984. godine proizvela 320 tona krastavaca što je bio apsolutni rekord na području bivše države. Budući da je radio kao rukovoditelj u vrijeme najplodonosnijeg razdoblja Kombinata Kutjevo, umnogome je pridonio njegovoj afirmaciji na širem području – istakao je Ivan Grgurević. Podsjetio je također kako je Marko Baričević punih deset godina bio tehnički direktor festivala Zlatne žice Slavonije, kao i tajnik Agronomskog društva.

U ime Grada u kojemu je Marko Baričević proveo veći dio svog života, govorio je saborski zastupnik Franjo Lucić.

- Bio si lirska duša koja je svoje nadahnuće crpila korijenjem duboko uraslim u crnicu sesvetačkog polja, ritove uz Vrbovu, ognjišta predaka, a čiji obzori nisu bili zaklonjeni planinama koje okružuju tvoj zavičaj nego su sezali mnogo, mnogo dalje. Sezali su tvoji obzori tamo gdje si stjecao obrazovanje, prijatelje, znance. Sezali su tamo gdje događaji nisu prolazili pored tebe, nego si uvijek nastojao i bio njihovim sudionikom.





U Zagrebu nisi stjecao samo obrazovanje agronoma, nego si bio aktivnim sudionikom studentskih događaja tadašnjeg vremena kada nisi ustuknuo niti pred represijom sustava. Vrativši se u Pleternicu, odnosno svoje Sesvete, bio si sudionikom svih događaja u gospodarskom i društvenom životu sredine. Svojim radom u kooperaciji, NK Slaviji, Konjičkom klubu, Cvjetićima glazbe, Zlatnim žicama, Agronomskom društvu, Hrvatskom saboru te mnogim drugim organizacijama i udrugama, ostavljao si uvijek svoj veliki doprinos. Ovdje moram naglasiti upravo `svoj` jer Marko je baš takav i bio. Bio je svoj u djelovanju, odijevanju i ponašanju – rekao je, među ostalim, Franjo Lucić.

Marko Baričević je sahranjen u Požeškim Sesvetama.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI