¨Uskoro točimo prvo požeško crno craft pivo, a na proljeće širim proizvodnju Slawonera¨

Sandi Majcen
(FOTO: Vjeran Blašković)

26.12.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 8257

Početkom siječnja iz prve požeške craft pivovare Sandija Mancea izići će prvo požeško crno pivo. Proces proizvodnje je nešto drukčiji nego kod svijetloga piva, a kako i `kuhanje` crnog piva ima mnogo stilova, Sandi se odlučio za stil "irish stout".

- Željeli smo dobiti aromu kakaa i čokolade, predstavnik ovoga stila je irsko pivo Guinness. To je tamno, gusto crno pivo s bogatom pjenom, na početku prevladava aroma kakaa, a kasnije i čokolada. Prženi slador potreban za ovaj recept nekoliko je puta skuplji od običnog, a i cijeli proces proizvodnje crnog piva je duži od vremena potrebnog za fermentaciju svijetlog piva - pojašnjava Mance. Dodaje da je crno pivo Slawoner bila želja tržišta pa ju je on tržištu i ispunio.




- Devet stotina boca prodano je u Zagreb, mogli smo sve tamo prodati, ali moram i želim misliti na naše lokalno tržište. Tako da će preostalih 100 boca završiti u lokalima u Požegi koji inače toče naše Slawoner svijetlo pivo. Oni koje zanima prvo požeško crno pivo imat će ga priliku i kušati - priča nam mladi pivar iz Požege i govori kako na proljeće širi svoj pogon.


- Vladina mjera o smanjenju trošarina na pivo za male pivovare ostavila nam je dovoljno novca da sami ulažemo u svoju proizvodnju. To je odlično, dobar je osjećaj kada te tako pogodi neka mjera. Pozitivno poslovanje unazad godinu dana daje nam prostora za širenje pa na proljeće mislimo poduplati proizvodnju - otkriva Mance, ne žaleći što je proizvodnju otvorio u Požegi gdje je tržište ipak ograničeno.

- U centru Zagreba u Tkalčićevoj ulici otvoreno je sedam pivnica koje toče samo craft piva. I ova moja proizvodnja crnog piva ide tamo, publika će reći želi li još i kakvo, poslušat ćemo ih jer možemo raditi onakva piva kakva vole, što je jedna od naših prednosti.

Tržište je trenutno takvo da "može popiti" sva craft piva, može još i više, tako da mali pivovara treba biti još više. Zagreb, koliko sam čuo, planira cijelu jednu ulicu preimenovati u Pivsku ulicu, to je turizam pa što bolja i raznovrsnija ponuda sa što više piva to bolje - zaključuje Mance.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI