Prodavači upozoravaju: Svaki domaće uzgojeni bor bolji je od uvoznog

Željko Denac
(FOTO: Bojan Miščević)

22.12.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 6630

Ponuda i potražnja božićnih drvaca ovih dana doseže svoj vrhunac. Drvca se prodaju na svakom koraku, a mi smo izabrali najširu i najjeftiniju ponudu.

- Ovim poslom se bavim preko 10 godina. Prodajem na kućnom pragu te isporučujem preprodavačima. Iza kuće je polje borova, a u ponudi je smreka, srebrni bor i nordijska jela. Najskuplja je jela, 120 kuna - izjavio je Željko Denac.

Kaže kao uvoz stvara nelojalnu konkurenciju te da je svaki domaće uzgojeni bor bolji od uvoznog.








- Borovi se uvoze iz Danske, drvca su rušena prije mjesec, mjesec i pol dana, puno vremena provode u transportu i mreži - rekao je Denac.
Kaže kako takav bor, posebice nordijska jela, kraće traje, te mu brže opadaju iglice.
- Naša jela zadržat će iglice do svibnja. Moja preporuka je definitivno nordijska jela, bez obzira na cijenu, pogotovo ako je veći stan. Smreka, pod uvjetom da je rušena jučer, prekjučer, zadržat će aromu i iglice do iza Sveta tri kralja - pojašnjava. U ponudi ima i jednu endemičnu vrstu, Pančićevu omoriku.



- To je balkanski, crnogorski endem. Koliko znam, u Požegi jedini ju imam u ponudi, njezina cijena je 100 kuna. Pančić je bio poznati biolog, botaničar i doktor medicine. Ona je zanimljiva jer dva drveta Pančićeve omorike mogu biti potpuno različitog oblika i rasta - kaže na kraju Denac.

Požeški maturant Patrik Oroz radi za jedan OPG koji se bavi prodajom smreke, bez obzira na veličinu drveta, za 50 kuna.



- U devet sati jutros se nisam mogao okrenuti koliko je bilo ljudi. Gospodin Ivanković, čiji je OPG, stvarno ima vrhunsku smreku koju profesionalno uzgaja - rekao nam je Patrik. Tvrdi da su najjeftiniji u gradu, a zatekli smo i sugrađanina koji se spremao za kupnju.



- Cijene su dobre, izbor je odličan, a smreku izabirem zbog mirisa i arome. Gledao sam na više mjesta, ove godine je dobra ponuda općenito. Čekam suprugu pa ćemo izabrati jedan od ovih, no znate i sami tko je gazda u kući - rekao nam je Petar Perić.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI