¨Nije obveza Grada financirati sav sport. Ne treba stavljati stvari pod tepih, već utvrditi stvarno stanje¨

Vedran Neferović
(FOTO: Bojan Miščević)

16.12.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 5740

Sjednica Požeškog sportskog saveza održana je večeras u prostorijama Obrtničkog doma u Požegi. Nakon utvrđivanja početnih točki dnevnog reda, okupljenima se podužim izlaganjem obratio gradonačelnik Požege Vedran Neferović. Predstavio je presjek rada grada Požege u financiranju sporta i iznio više problema koji se tiču finacija i funkcioniranja sportskih udruga.

- 2013. godine sam rekao da će grad Požega stati iza sporta u Požegi na transparentan način, a to je osiguravanje egzistencijalnog minimuma klubova kroz pokrivanje troškova kotizacije, prijevoza, sudaca i osiguravanja kvalitete sportskih objekata. Taj model je zaživio i nekakvi temelji koji su tad postavljeni nisu do danas unaprijeđeni, nije se otišlo korak dalje. Racionalno i razumno se pristupilo problemu financiranja, no žalostan sam što određeni kriteriji nisu filtrirani. Prvenstveno se to odnosi na radnike sporskog saveza - izjavio je Neferović.

Mišljenja je da treba dati podršku klubovima koji ostvaruju rezultate, a staviti u poziciju udruge koje imaju više rekreativni status te ne okupljaju mlade.


- Nije točno da je obaveza Grada sve financirati, sav sport, svu kulturu. Građani u ovom trenutku financiraju 90 posto potreba sporta u gradu. Ne treba stavljati stvari pod tepih već je rješenje problema u utvrđivanju stvarnog stanja po sportovima u Požegi, njihove potrebe i prikazivanje realnih pokazatelja koliko pojedini sportski klub košta.


Neferović je spomenuo i situaciju u Kuglačkom klubu, ali se i osvrnuo na neke druge udruge kojima je sport na drugom mjestu.

- Želim istaći da smo danas, zbog nečijih potreba i želja, došli u apsurdnu situaciju. Vi ne možete iznajmiti kuglačku dvoranu na dva sata, platiti i koristiti koliko je tu udruga koje ju koriste o trošku Grada. Što to grad još treba napraviti da bi sportaši bili zadovoljni? Zaposliti još pet ljudi? Za što? Mene nije strah izaći pred javnost i reći: Našao sam model, predložio ga vama i taj model je zaživio. Isto tako ću naći model i provesti ga ako treba, da ni jedno dijete ne plaća članarinu u gradu u sportu.
Ne želim da osnovna stvar sportskih udruga bude koliko će se prikupiti članarine - rekao je Neferović.

Gradonačelnik se osvrnuo na zaposlenika Požeškog sportskog saveza za kojeg tvrdi da je preko sportske udruge koje je član pokušao utjecati na uređivanje sportsko-rekreativnog centra.

- Večeras ne vidim drugog zaposlenika (Jurica Bešlić op.a.), koji je pisao i tražio da mu se objasni zašto se njih ne pita kao jednu sportsku udrugu oko uređenja rekreacijskog centra. Svi objekti su vlasništvo grada Požege dani na upravljanje ustanovi za sportske objekte koja ih održava. Ne vidim zašto bi netko odgovarao jednoj udruzi što će investirati na rekreacijskom centru, kako će se to izvršiti i na koji način će to uraditi. To si je dao za pravo čovjek koji dobiva plaću od grada Požege, kojeg financiraju građani. On je valjda očekivao da će, kroz sportsku udrugu, imati pravo ostvarivati privatne interese - rekao je Neferović.

Ostale točke dnevnog reda su prihvaćene kako su predložene, usvojen je proračun za 2016. godinu. Za prvu kategoriju sportova izdvojeno je ukupno 670 tisuća kuna. Najviše će dobiti ŠNK Slavonija, 230 tisuća kuna, RK Požega su odobrena sredstva od 130 tisuća kuna. Košarkaški klub Požega će također dobiti 130 tisuća dok je Ženskom košarkaškom klubu odobreno 60 tisuća kuna.

Za sport osoba s invaliditetom je izdvojeno ukupno 80 tisuća kuna. Boćarski klub Nada će dobiti 45 tisuća, najviše od svih, Športska udruga slijepih Zlatna dolina te Požeški športski savez gluhih po 10 tisuća.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI