Pjesnikinja Senka Slivar: ¨Ljubav čini čuda, ja sam ju pretočila u stihove¨

Senka Slivar
(FOTO: Anđelko Banović)

13.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 7068

"Dan se budi u plavom kao potočnica, ljubica, zumbul, opjevana modra ruža, lan i vrijesak, različak, kadulja. Buđenje je plavo kao more u proljeće i Pakra zagrljena ožujskim vjetrovima..." - stihovi su ovo pjesme "U plavom" prim. dr. sc. Senke Rendulić Slivar iz zbirke pjesama "Zlatovez ljubavi" koju je predstavila u Lipiku.

Pjesma je nastala u novije vrijeme u tzv. plavoj fazi njenog stvaranja.
- Nikad u životu nisam voljela plavu boju, a onda su me od 2013. godine, a najintenzivnije u ovoj godini, počele obuzimati plave nijanse. A otkuda plavo? Plava je boja beskraja, plavetnilo mora i neba i moje su pjesme njima zaplovile od žudnje, od čežnje – objasnila je pjesnikinja svoju životnu `plavu fazu` i novu zbirku u kojoj su 82 pjesme.

Senka je prvu pjesmu napisala u 4. razredu osnovne škole i posvetila ju je ljubici, cvijetu koji je cvao u voćnjaku u Hercegovcu u Moslavini gdje ja tada živjela. U srednjoj školi, kaže, bila je aktivna u raznim sekcijama pa i u literarnoj.
- U drugom razredu sam napisala pjesmu "Čežnja" koju je profesorica krivo protumačila i tada sam se zarekla kako više nikada neću svoje pjesme pokazati drugima. Ali, evo, doista nikada ne treba reći "nikada neću".


Mene je negdje 2012. godine ponovo `uhvatilo` i tada su stihovi kao vodopad počeli teći iz mene. U tom trenutku sam morala stati, uzeti u ruku prvi papir koji mi je bio pri ruci, karton, zaustaviti automobil na autocesti i pisati, pisati. Po noći sam se budila jer sam sanjala pjesmu. I tako, `slap radosti` je krenuo iz mene i odlučila sam bez straha to podijeliti s ljudima – kazala je Senka.


Prva zbirka pjesama Senke Slivar "Eros u jutarnjim vrtovima", sa stotinjak pjesama, objavljena je prošle godine.
- Moje pjesme su jednostavne pjesme, pjesme koje bude optimizam. To je ono što se svima nama dogodilo, jer ljubav čini čuda, a ja sam ju pretočila u stihove. Imam već desetak novih napisanih pjesama pa se nadam kako će i treća zbirka ugledati svjetlo dana – zaključila je Senka.

Dodala je i kako joj se sviđa Požega, obično njen središnji trg pa tko zna, možda jednom napiše i pjesmu o njoj.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI