¨Prevencija je bit. Kad dođete u fazu liječenja, zdravi stilovi života već odavno su zanemareni¨

dr. Ivan Vujoka
(FOTO: Vesna Milković)

12.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 4574

Tridesetak predavača iz Hrvatske, Beča, Tuzle i Niša sudjelovalo je danas na međunarodnom simpoziju "Zdravi stilovi života" održanom u Pleternici.

- Postoji li uopće bolja tema za raspravu od ove obzirom da živimo u vremenu kada je čovjek zaboravio kako je to zdravo živjeti? Ovim nazivom pokušavamo istaknuti važnost zdravog življenja jer, prevencija je bit, a ne liječenje. Kad dođete u fazu liječenja onda su vam zdravi stilovi života već odavno zanemareni – kazao je dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Kada se govori o zdravom životu, dodao je, u Hrvatskoj smo, u odnosu na Ameriku, odlični, ali ako se uspoređujemo s Talijanima ili Francuzima, tu ima mjesta napretku.


- Još trebamo raditi na razvijanju svijesti o važnosti zdravog življenja. Kod nas je najveći problem nekretanje. Ljudi su prije jeli istu hranu kao i sada, možda malo kvalitetniju bez aditiva, ali su se zasigurno više kretali i više radili. Danas je fizička aktivnost zamijenjena sjedilačkom aktivnosti i umnom aktivnošću koja ne troši u tolikoj mjeri unesenu količinu energije – dodao je dr.Vukoja.







Sva predavanja na današnjem simpoziju objavljena su u stručnom časopisu. 3. Međunarodni simpozij održan je u sklopu 7. Štamparovih dana, a Udruga narodnog zdravlja namjerava nastaviti sa sličnim aktivnostima.

Sedmi po redu Štamparovi dani trajali su tri dana i tom prilikom u selima Blacko, Srednje Selo, Viškovci i Kuzmica provedena je opsežna javnozdravstvena akcija kojom su prikupljani podaci o kvaliteti življenja i zdravstvenim navikama stanovništva. Takva akcija već je ranije provedena u još nekim drugim selima, a do kraja godine bi se dobiveni podaci trebali obraditi i javno prezentirati javnosti. Također su u sklopu javnozdravstvene akcije u pleterničkoj školi održane radionice o prevenciji međuvršnjačkog nasilja.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI