Kalendar ¨Ljubavni jadi starih Požežana¨: I najidealnije ljubavi imaju teške trenutke

Predstavljanje kalendara
(FOTO: Tomislav Milanović)

11.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3363

Predstavljen je kalendar Gradskog muzeja Požega za 2016. godinu naziva "Ljubavni jadi starih Požežana". U njemu su opisane ljubavne priče 12 poznatih i manje poznatih Požežana. Uz razglednice tog vremena i ljubavne jade Dragutina Lermana, Julija Kempfa, Franje Cirakija, Zlate Kolarić Kišur i ostalih, našlo se prostora i za nekoliko starih požeških legendi.

- Jedan primjer legendi je situacija starog trgovca Luke Ilijaševića. On je kao "stari dečko" tvrdio da će se oženiti kada padne zvonik Crkve svete Terezije. 1926. godine za vrijeme uragana on se srušio i mjesec dana poslije čovjek se oženio. Kalendar je tiskan u 700 primjeraka, cijena je 20 kuna i možete ga kupiti u muzeju. Kroz primjere starih Požežana pokušali smo ukazati na to da i najidealnije ljubavi imaju kriznih trenutaka – rekla je ravnateljica Gradskog Muzeja Požega,  Maja Žebčević Matić.





Muzejska savjetnica Lidija Španiček najavila je predstavljanje publikacije muzeja "Pozdrav iz Požege" koja na 160 stranica i s preko 200 razglednica od 898. godine do danas ukazuje na pomalo zaboravljene činjenice i citate. Knjiga će biti predstavljena 17. prosinca u Gradskom muzeju Požega.  


- Svi zaboravljamo da su činjenice koje su važne došle na marginu. Ja sam uz razglednice objavila tekstove i citate koji su malo manje poznati, a mogle bi biti brend našeg grada. Možemo biti sretni da je Požega bila tema najpoznatijih fotografa tog vremena. Mnoge fotografije se čuvaju po raznim arhivima u Hrvatskoj. U ovoj knjizi smo probali naglasiti njihovu važnost -  rekla je autorica publikacije Lidija Španiček.




Dan predstavljanja knjige "Pozdrav iz Požege" uveličat će i projekt bivšeg učenika OŠ Antuna Kanižlića Karla Mačeka "Zaustavljeno vrijeme". Radi se o promociji njegove stranice "Grad Požega na starim razglednicama" uz koju će biti izložene i požeške razglednice raznih kolekcionara.

- Napravili smo i nekoliko radionica za sve uzraste od fotografske i slikovne analize, do same izrade razglednica. Posebna atrakcija biti će golemi kip Fra Luke Ibrišimovića koja će omogućiti svim posjetiteljima fotografiranje. Najbolji "selfiji biti će nagrađeni, a uz sve to imat ćemo i igrokaz. - Rekao je profesor povijesti na OŠ Antuna Kanižlića, Goran Đurđević.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI