80 posto radova sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša: Svima će se višestruko isplatiti

Dejan Iličić
(FOTO: Mario Barać)

10.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 5031

Čak 18 višestambenih zgrada u Lipiku spremno je za obnovu kako bi im se povećala energetska učinkovitost. Projekte za njih pripremila je Lipička razvojna agencija LIRA.

- Radili smo na tome intenzivno mjesec dana jer želimo da se grad uredi, a ujedno to će omogućiti u budućnosti stanarima znatne uštede u energiji. Obzirom da smo mi na području od posebne državne skrbi, 80 posto radova sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kazao je direktor LIRA-e Dejan Iličić.

Svaka od 18 zgrada ima uglavnom po dvadeset stanova, a obnova predviđa zamjenu vanjske stolarije, novi krov, izolaciju tavana i podruma kao i novu fasadu. Stanari će sami morati osigurati 20 posto potrebnog novca. Veliki broj zgrada koje će u obnovu nalaze se u Vukovarskoj aveniji.





Da bi se uopće krenulo s pripremom za uređenje zgrade s tim se moralo složiti najmanje 50 posto stanara i dati za to svoj potpis, što smo mi u našoj zgradi odmah riješili. Nakon toga je trebalo napraviti certifikat i to nam je Fond za zaštitu okoliša platio u cijelosti. Fond je platio i cjelokupnu dokumentaciju koju smo morali potom pripremiti da bi se uopće mogli javiti na natječaj. Mi ćemo morati platiti 20 posto radova, a dogovorili smo se kako ćemo novac osigurati tako što ćemo povećati pričuvu. Naime, svaki stan za pričuvu mjesečno plaća 84 kune, a sada će to biti znatno više. Na kraju će nam se to svima isplatiti – rekla je Sanda Ivanović iz stambene zgrade u Vukovarskoj aveniji. Prednost na natječaju, dodala je, imat će zgrade koje su starije i kojima je, prema dokumentaciji, obnova potrebnija. Nada se da će to biti upravo njihova.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI