¨Nasilje nad ženama bilo je vrlo često i još uvijek osjećamo posljedice¨

prof. povijesti Mihaela Markovac
(FOTO: Tomislav Milanović)

09.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 5527

Povodom obilježavanja 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata Povijesno društvo Požega organiziralo je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predavanje na temu "Drugi svjetski rat u Europi i svijetu". Profesorica povijesti u OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu, Mihaela Markovac, navela je osnovne činjenice o Drugom svjetskom ratu, ali usredotočila se na nasilje koje je izvršeno nad ženama tijekomm rata.



- Kad se dotaknemo nasilja nad ženama u Drugom svjetskom ratu ne mislimo samo na nasilje Nijemaca nad Židovkama nego i nad Ruskinjama. Pripadnici Crvene armije zlostavljali su Njemice, američki vojnici Francuskinje i bilo je mnogo silovanja u Japanu. To je tema koja se tek otvara za istraživanje – rekla je profesorica Mihaela Markovac i dodala da su to svako teme za raspravu jer se posljedice osjećaju čak i danas.





- Ovdje imamo i dobar odaziv djece i mislim da su oni dosta informirani preko medija, filmova i knjiga i pokazuju interes za Drugi svjetski rat - rekla je prof. Markovac.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI