150 godina u Požegi: ¨Sestre milosrdnice najjači su trag ostavile u školstvu¨

Časna sestra Mirna Matić
(FOTO: Iz priv. kolekcije časne Mirne Matić)

05.12.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 3509

"Sestre milosrdnice su došle u Požegu raditi u bolnici, ali i u vrtiće i staračke domove. Između dva rata radile smo što i svi drugi, a sada ponovo pokušavamo obnoviti djelatnost. Radimo u školama, predajemo vjeronauk i sudjelujemo u projektu "Muzej u loncu", rekla je časna sestra Mirna Matić na jučerašnjem predavanju "Djelovanje časnih sestara milosrdnica u Požegi tijekom proteklih 150 godina".

Kaže kako je život sestara milosrdnica u početku bio težak. Kada su došle u Požegu, trebale su utemeljiti svoju školu, internat i preuzeti bolnicu. Sve je to zahtijevalo određene financijske izdatke, ali situacija je tada bila teža nego danas.




- Danas u Požegi nemamo tih škola, ali radimo u postojećim ustanovama i trudimo se živjeti od rada svojih ruku. Sestre su došle u Hrvatsku da bi počele raditi s djevojčicama jer tada je u školi bilo više dječaka. Jednaka situacija bila je u Požegi. Radile smo u školama,  ali to je bila jedna od djelatnosti. Imali smo rad u zatvoru, bolnicama i druge djelatnosti, ali najjači trag smo ostavili u školstvu – dodala je časna sestra Mirna Matić.


Predavanje je održano u prostorijama Katoličke gimnazije u Požegi u organizaciji Povijesnog društva Požega.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI