Proizvodi živo i gašeno vapno: ¨Mogao bih proizvesti tri puta više, ali problem je naplata¨

Goran Marin
(FOTO: Vesna Milković)

03.12.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 16083

Pakračanin Goran Marin vlasnik je jedinstvenog obrta na tom području, EKO obrta za proizvodnju živog i gašenog vapna. Preuzeo ga je od oca Marijana 2007.godine i iako je zaposlen u Domu zdravlja, ne odustaje od obiteljske tradicije.

- Ovo je sezonski posao, ali kad se preračuna u prosjeku mjesečno uspijem zaraditi još jednu plaću. Naravno, vapno se više ne gasi kao nekada ručno i u jamama, nego imamo stroj. Otac ga je sam napravio ručno prema jednom koji je vidio u Austriji, a ja sam nakon preuzimanja obrta, sve još malo unaprijedio. Inače, ovo je potpuno ekološki proizvod koji se koristi za zaštitu voćaka, zaštitu zidova od pljesni, dezinfekciju i čišćenje bunara i slično – ispričao je Goran.




Za osam radnih sati u svojoj radionici Goran može proizvesti 10 do 12 tona vapna ili u cijeloj sezoni između 100 i 150 tona. Prodaje ga uglavnom u veleprodaji i to u krugu od čak 150 kilometara oko Pakraca. Kupaca, kaže, ima ali..


- I mene, kao i sve u ova krizna vremena muči naplata. Uspijem naplatiti oko 80 posto i to mi je najveći problem. Ja robu plaćam avansno kako bi ju dobio jeftinije, a moram imati novca i u rezervi da bi u proljeće mogao pokrenuti proizvodnju. A kako, ako mi ne plate oni kojima sam prodao vapno? Osim toga, uvijek treba nešto popraviti, obnoviti, kupiti novo kako bi se posao dalje unapređivao. Moram platiti i dva radnika koje zapošljavam u sezoni – dodao je Goran.



Iako je službeno preuzeo obrt od oca, Goran kaže kako mu on i dalje pomaže pa je osmislio i od stare cisterne sam napravio mali silos. To će im omogućiti da naprave veće količine vapna i u silosu ga sačuvaju do prodaje.

- Potražnja je velika i mi bismo mogli prodati dva do tri puta više vapna nego sada, ali zbog problema s naplatom, za sada ne želim povećavati proizvodnju jer bi me to moglo odvesti u gubitke. Dok ne prođe kriza, idem na sigurno – zaključio je Goran.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI