Najbolji burek u Lipiku: ¨Vjerujem da će se hotel otvoriti, tada će život opet procvjetati¨

Zaudi Demiri
(FOTO: Anđelko Banović)

27.11.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 6029

- Svi kažu da imam najbolji burek u ovom kraju, ali neću vam odati recept – kazao nam je na početku razgovora Zaudi Demiri, vlasnik slastičarnice u središtu Lipika. Da njegove riječi nisu nikakvo hvalisanje dokazivali su ljudi koji su gotovo neprestano dolazili i kupovali bureke, a da on nije običan slastičar kakvih ima posvuda dokazuju mnoge zahvalnice na zidovima jednostavno uređenog lokala te plaketa koja svjedoči kako je upravo on ovogodišnji dobitnik godišnje nagrade Grada Lipika za razvoj malog obrta i poduzetništva.

Dobio ju je jer je, kako je pisalo u obrazloženju "cijeli radni vijek proveo u Lipiku radeći za stanovnike i goste ovoga grada".

- Moj otac Šefket je iz Makedonije i ovdje je otvorio slastičarnicu još 1964.godine. Došao sam u Lipik kada mi je bilo 13 godina, pomagao sam mu i učio posao, a 1988. godine sam preuzeo lokal od njega. Sada sam ovdje glavni kuhar, a uz mene rade supruga, sin, snaha i još dva radnika – ispričao je Zaudi.


Proteklih četrdesetak godina Zaudi je dijelio sudbinu ostalih Lipičana. Kada je došao rat srušena je i njegova slastičarnica, a on je s obitelji morao otići. Marof, Daruvar, Varaždin... Selili su se nekoliko godina i onda 1995. godine vratili u svoj Lipik kako bi, kao i mnogi drugi, krenuli ispočetka.


Tri je godine Zaudi radio u pekari da bi obitelj preživjela, a onda je 1998. godine počeo graditi sadašnju slastičarnicu. Otvorio ju je tri godine kasnije, ali to nije bio kraj njegovim problemima. Kada je krenula obnova u ratu srušenih objekata, priča dalje, on nije uspio dobiti sredstva za svoju slastičarnicu. Nakon što je promijenjen zakon, savjetovali su mu da podigne tužbu što je i učinio, no izgubio je spor pa je morao platiti 30.000 kuna sudskih troškova.



Novu slastičarnicu je morao graditi pomoću kredita. Kaže da mu nije bilo lako, ali nikada nije pomišljao napustiti Lipik. Kad god ga je netko tražio, od ribiča pa nadalje, svima je pomogao koliko je mogao o čemu svjedoče zahvalnice na zidu slastičarnice. Prije rata, kada je Lipik cvao, od Turističke zajednice dobio je priznanje za najuređeniji lokal.

- Najbolje je za raditi bilo 80-ih godina pa do rata. Tada je na bazenima bilo i 5.000 ljudi, posao je odlično išao. Bilo je dobro i nakon što sam ponovo otvorio slastičarnicu pa do 2007. godine, ali zadnjih godina kriza se ovdje jako osjeća. Preko ljeta još netko i dođe u grad, a sada po zimi zaradi se tek da se preživi – požalio se Zaudi.

Ipak, nada se, kao i ostali Lipičani, da će konačno početi obnova objekata bivšeg ZRC-a, da će se izgraditi hotel, a gosti opet pohrliti na bazene i u grad.

- Sad ovdje imam samo burek i kolače, a tada bih proširio ponudu, možda i ovaj objekt – kazao je na kraju Zaudi Demiri.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI