Sportska ambulanta: ¨Koristi je više tisuća djece. Ipak, ne funkcionira kako je zamišljeno¨

dr. Vlado Drkulec, voditelj sportske ambulante
(FOTO: Bojan Miščević)

25.11.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 9996

Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća Požege vijećnik Kazimir Balog potaknuo temu sportske ambulante u Požegi, za koju tvrdi da opstaje isključivo zahvaljujući entuzijazmu jedne osobe, posjetili smo ambulantu i njezinog voditelja dr. Vladu Drkulca.

I doista je tako. Požega je jedini grad koji ima sportsku ambulantu, k tome još i besplatnu. To je najviše zahvaljujući jednom čovjeku, doktoru Vladi Drkulcu. Kroz nju godišnje prođe više tisuća djece koja se bave nekim od sportova u Požeško-slavonskoj županiji.




- Ambulanta je počela s radom u lipnju 1999. godine. Prvih pet godina rada bila je pod Općom županijskom bolnicom Požega. Prvotno je bila zamišljena kao ambulanta u kojoj su radila dva ortopeda i dva kardiologa, a voditelj sam bio ja. Nakon pet se godina počinje financirati dijelom iz grada, a dijelom od zajednice sportova i udruga Požeško slavonske županije. Bilo je godina kada je financiranje svedeno na nulu - objašnjava nam dr. Drkulec.


Dodaje kako su oduvijek u svom radu naslonjeni na bolnicu te da danas ambulanta ipak ne funkcionira kako je zamišljeno.



- Sportska ambulanta bi trebala biti i savjetodavno tijelo, po pitanju prehrane, kondicijske pripreme i donekle to i uspijeva. Neki elementi koje mi radimo mogu pomoći trenerima u odabiru igrača, pripreme, itd. Od jeseni smo uspjeli registrirati ambulantu pri Ministarstvu kao dopunsku djelatnost bolnice. U Hrvatskoj je stvar tako posložena da je sport na neki način zapostavljen. Došlo je do političke odluke, u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, da internist, pedijatar i bilo koji liječnik mora imati licencu za pregled sportaša ili biti specijalist medicine rada i sporta. Ja imam tu licencu, tako da mi besplatno po Hrvatskoj pregledavamo sportaše u Belom Manastiru, gimnastičare u Vukovaru jer specijalisti medicine rada djecu traže 150 kuna po pregledu. Računajte koliko bi to po klubu bilo novca. Sportska ambulanta je nužnost, mi smo jedan od rijetkih gradova koji to imaju, ostali se snalaze kako znaju i umiju. Imamo i ispostavu u Pakracu koju kolega Ivica Turuk vodi u pravilu volonterski. Hrvatski zakon ne predviđa postojanje ovakve besplatne, sportske ambulante - dodaje.



- Treniram nogomet i ovdje sam bio više puta. Zadnji put je doktor bio na pregledu u prostorijama NK Požega. Mi smo djeca koja se tek razvijaju i razumijem važnost liječničkog pregleda - izjavio je Luka Polić kojeg smo zatekli u ambulanti na pregledu.



Osim općeg pregleda radi se još i EKG, spirometrija, mjerenje tlaka, mjerenje kožnih nabora, visina i težina. Ako se nešto sumnjivo nađe pri pregledu, djecu se upućuje na pregled u bolnicu.

- Druga je priča u borilačkim sportovima gdje se radi kompletan pregled i na temelju nalaza neurologa, okuliste, stomatologa se daje završno mišljenje. To se odradi na bolničkom odjelu. Svako dijete koje trenira neki sport, može doći u sportsku ambulantu besplatno se pregledati kada se dogovore termini ovdje u sportskoj dvorani Tomislav Pirc - poručio je dr. Drkulec.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI