Najljepši vrt u Hrvatskoj: ¨Bilo je teško u tako velikoj konkurenciji, ali zasluženo smo pobijedili¨

Stela Knežević
(FOTO: Tomislav Milanović)

24.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 12166

Osnovna škola Dragutina Lermana u Brestovcu osvojila je "Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt kontinentalne Hrvatske". Drvena sjenica, meteorološka stanica, parkiralište, veliki voćnjak, 200-tinjak sadnica lavande, drvena sjenica, kamenjar, aromatični vrt i vrtno jezerce osvojili su simpatije povjerenstva. U sklopu projekta "Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj" povjerenstvo je od proljeća do jeseni obišlo 130 škola.



- I kod kuće ponekad pomažem oko uređenja vrta, ali ovdje smo dali sve od sebe. Jako smo ponosni što smo osvojili nagradu za najljepši vrt kontinentalne Hrvatske. To nam daje daljnji poticaj za rad. Volim raditi u našoj školskoj zadruzi Cucurbita jer pravimo razne proizvode i ponosni smo što su nas odabrali. Bilo je teško u tako u velikoj konkurenciji, ali zasluženo smo osvojili nagradu - rekla je učenica osmog razreda Stela Knežević.


- Inače se nisam baš bavio uređenjem vrta, ali velika mi je čast što sam sudjelovao u ovome. Bio je potreban timski rad. Podjednako su radili i cure i dečki. Od stvari koje smo uređivali najljepša mi je meteorološka stanica - rekao je učenik šestog razreda, Noa Tomić.






Profesorica kemije, Martina Hein kaže da je ponosna na učenike koji su od početka jako zainteresirani, posebice oni koji više vole obavljati manualne radove i aktivno učenje nego sjedenje na nastavi.

- Za mene je ovo uređenje školskog vrta bilo vrijedno iskustvo. Prvi put susrećem se s neklasičnim oblicima nastave kao što je grabljanje, sadnja i izrađivanje proizvoda. Za to je potrebno mnogu truda i rada izvan školskog vremena – rekla je Hein.

- U ovom projektu sudjelujemo od 2011. godine, ali nikada nismo dobili ovakvu bitnu nagradu. Povjerenstvo je dosta zahtjevno i traže jednu gotovu cjelinu. Djeca u školskoj zadruzi izrađuju i vrećice lavande, proizvodimo i eterično ulje. Cilj nam je napraviti gotov proizvod koji ćemo plasirati na tržište. Na taj način učimo djecu snalaženju u poduzetništvu – rekla je voditeljica Školske zadruge Cucurbita, profesorica biologije, Maja Davidović.



Da je nagrada itekako zaslužena smatra ravnatelj škole Ante Majnarić.

- Kada smo krenuli u uređivanje vrta imali smo viziju kako to treba izgledati. Ponosni smo ovom nagradom jer sada je cijela Hrvatska čula za nas. Praćenjem naše školske zadruge koja je jako aktivna počele su se osnivati i druge školske zadruge. Posebno sam ponosan na učenike koji imaju poštovanje prema profesorima i ostalom osoblju. Nikada ništa nisu uništili u ovom vrtu. Kako smo napravili tako je ostalo – rekao je Majnarić.





U projektu "Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj" koji postoji još od 1994. godine sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja i prepoznavanje ljepote vlastita krajolika.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI