Veliki broj oboljelih od tuberkuloze, trećina stanovništva u kontaktu s bolešću

Ivan Pavić
(FOTO: Tomislav Milanović)

21.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4576

Održan je okrugli stol pod nazivom "Tuberkuloza – jučer, danas, sutra" u prostorijama Gimnazije Požega. Liječnici Vlado Drkulec i Ante Vitalia održali su predavanje na temu epidemiologije tuberkuloze, Neda Aberle govorila je o patofiziologiji, a Ivan Pavić o latentnoj tuberkulozi.

- Jedna trećina svjetskog stanovništva je u kontaktu s tuberkulozom od koje godišnje umre 2.8 milijuna ljudi. Naša županija je na visokom mjestu u Hrvatskoj po broju novootkrivenih slučaja te bolesti. Generalno je tuberkuloza u Hrvatskoj u opadanju. Nastojimo otkriti uzroke bolesti i kontakte s kojim je bolesnik bio od kojih je mogao dobiti zarazu. Postoje i slučajevi "prikrivene tuberkuloze" koja se može reaktivirati. Svaki bolesnik koji provede šestomjesečnu terapiju anti tuberkuloznim lijekovima i koji ima dva negativna nalaza se smatra izliječenim - rekao je voditelj službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Ante Vitalia.




- Pričali smo o latentnoj tuberkuloznoj infekciji kod koje osoba nema znaka bolesti niti je zarazna za okolinu. Tijekom života postoji opasnost da se to reaktivira i uzrokuje aktivnu bolest. Sve epidemiološke studije u razvijenim zemljama pokazuju da su svi novi bolesnici uglavnom posljedica latentne, a ne recentne infekcije. Ako tuberkulozu želimo postaviti pod globalnu kontrolu onda moramo tražiti te osobe i adekvatnim tretmanom spriječiti te bolesti – rekao je pedijatrijski pulmolog u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu, Ivan Pavić.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI