Branitelj Vilim Karlović: ¨Vukovar je pobjednička žrtva i temelj domovine, to treba učiti djecu¨

Vilim Karlović
(FOTO: Vesna Milković)

21.11.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 5777

 "Ja sam samo mali, obični čovjek koji je dobio priliku ovdje nešto reći..." - ovako je sinoć počeo svoje izlaganje u pleterničkoj knjižnici Vilim Karlović autor knjige "Preživio sam Vukovar i Ovčaru". No, kada se pročita njegova biografija i bar površno prelista knjiga koju je napisao, jasno je da Vilim ni po čemu nije ni `mali` ni `običan`.

Rođen je prije 45 godina u Zagrebu, bavio se vrhunskim sportom i bio je seniorski prvak bivše države u full-kontaktu, u rujnu 1991. godine otišao je na vukovarsko bojište. Nakon pada Vukovara zarobljen je, preživio je strijeljanje na Ovčari, a potom i masakr u Veleprometu gdje je ubijeno 260 vukovarskih branitelja. Spasili su ga četnici Marko Ljuboja Mare i Predrag Milojević Kinez, kasnije optuženi za zločin .




Vilim je na suđenju bio svjedok obrane. Šest mjeseci bio je u zarobljeništvu u Srbiji, a sva mučenja, svoja i drugih suboraca, detaljno je opisao u knjizi. Nakon svega, ponovo se vratio u rat te je sudjelovao u borbama na južnom bojištu, na Maslenici, u Bljesku, Oluji... Sudjelovao je u prilagodbi Hrvatske vojske standardima NATO-a, obučavao je prve vojnike HV-a za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Afganistanu, bio je i borbeni instruktor jednog američkog tima. 


U mirovini je od 2003.godine, pokrenuo je privatni biznis, otac je šestorice sinova. Kad danas priča o svemu što je proživio u samo 45 godina, u njegovom govoru nema ni gorčine, ni mržnje.
- Ono što se zbilo u Vukovaru zaboraviti ne trebamo, na to nas obavezuje istina, ali stvari treba gledati u kršćanskoj dimenziji. Mi smo kršćani, Isus nas je naučio praštati i mislim da trebamo iznaći snagu i poštivati svoju žrtvu, ali isto tako iznaći snagu i oprostiti, tražiti oprost u svom srcu da bi mogli stvarati našu domovinu – rekao nam je Vilim prije predstavljanja knjige.



Tijekom vukovarskih ratnih dana, a i kasnije u zarobljeništvu, kaže Vilim, bilo je nekoliko trenutaka kada se našao blizu smrti.
- Najteže mi je bilo u trenutku kada su me iz Veleprometa, nakon što sam već preživio Ovčaru, doveli u jednu kuću i nastavili mučiti. Tada sam se pomirio s tim da vjerojatno neću preživjeti. To je bio trenutak kad sam se doslovno predao Bogu i zamolio ga da me primi u svoje kraljevstvo. Ali, naravno, to je ona ljudska dimenzija kad si spreman da možeš umrijeti, no opet znaš da nada nije izgubljena jer naša je nada u našem Spasitelju – kazao je Vilim.

Iako ga uz Vukovar vežu najružniji događaji u životu, bilo je trenutaka kada se našlo vremena i za slavlje, recimo rođendana, kao i za šale.



- Bio sam uvijek izuzetno blizu bojišnice tako da nije bilo mogućnosti za neko pravo slavlje, ali mi smo znali kad je kome rođendan i onda bi to proslavili, našla bi se negdje neka kobasica. Sjećam se jednog slučaja kad nam je jedan čovjek u toj nestašici hrane i svega drugog donio punu tacnu mesa i palačinki. Znao je da smo ekipa iz Zagreba i želio nas je počastiti, a mi smo znali da u gradu fali kvasca, da jede tvrdi kruh, da u obitelji ima troje djece i stare roditelje. Bilo nam je zbog toga neugodno u prvi mah, a on je rekao:
- Za naše branitelje mora biti iako svi mi bili gladni. Nije objasnio kako je to uspio pronaći i donijeti nam.

Inače, Vukovarci imaju taj svoj smisao za humor i mnoge sam Vukovarce upoznao koji se stalno šale, tako da, iako je bilo teško i mračno, ipak su ljudi živjeli u nekakvoj svojoj radosti – ispričao je Vilim.

Danas, gotovo 25 godina nakon tragičnih događaja, na upit što je za njega Vukovar, Vilim je jasan.
- Za mene je 18. studeni rođendan moje domovine. Vukovar treba gledati kao jednu ključnu stratešku točku koja je Hrvatskoj omogućila da učvrsti svoje linije, da uspostavi obranu, da naoruža brigade i nakon toga da se i obrani, da se oslobodi. Vukovar, znači, nije samo žrtva iako ga treba poštivati kao žrtvu. On je, iako je to bio vojni poraz, bio žrtva pobjednička! Vukovar je zaista temelj naše domovine i to treba naučiti djecu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI