Kako se brinulo za siromašnu djecu?: ¨Pokazat ćemo i igračke s kraja 19. i početka 20. st.¨

Dio izložaka
(FOTO: Tomislav Milanović)

20.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4509

- Ovom izložbom želimo senzibilizirati javnost u predblagdansko vrijeme. Prikazat ćemo kao je izgledala skrb napuštene djece u prošlosti, ali i zavrtjeti jednu toplu priču s konkretnim nakanama – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić, najavivši izložbu "Kao Hlapić i Gita" koja će u muzeju biti otvorena u ponedjeljak 23. studenog u 18 sati.

- Umjesto ulaznice, posjetitelji će imati priliku kupiti "Hlapićeve božićne čizmice" koje će izrađivati učenici i korisnici Doma za starije. Prikupljena sredstva darovat ćemo projektu "Marijini obroci" za potrebitu djecu u svijetu – dodala je Žebčević Matić.




- Nažalost teška sudbina milijuna siromašne i napuštene djece nije prošlost već sadašnjost. Izložba je dobila ime po najpoznatijim siročićima hrvatske dječje književnosti. Pojam siročad ne odnosi se nužno samo na djecu bez roditelja, nego općenito na zanemarenu i napuštenu djecu. Ona nisu mogla ni sanjati o školovanju u gimnazijama već je za njih bila rezervirana praktična obuka u šegrtskoj školi. Rad djece nije bio reguliran zakonom pa je većina njih pronalazila šegrtske zgode i nezgode poput Hlapića i Gite - rekla je kustosica Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić.


Izložbu organizira Gradski muzej Požega u suradnji s osnovnim školama u Požegi, Domom za starije i nemoćne te nositeljima projekta "Skriveno djetinjstvo" i "Marijinim obrocima". Trajat će mjesec dana i prijepodne će biti otvorena za javnost. Posjetitelji će imati priliku vidjeti starinsku postolarsku radnju Željka Domazeta Telje i izložene igračke projekta "Skriveno djetinjstvo".



- Cilj našeg projekta je prikupljanje starih igračaka koje se nalaze po podrumima i tavanima, a imaju svoju vrijednost. Drago nam je što su ljudi u Požegi prepoznali što znači dobra i vrijedna igračka bez koje niti jedno dijete ne može zamisliti svoje djetinjstvo - rekla je voditeljica projekta "skriveno djetinjstvo" Irena Topalušić

- Marijini obroci kao udruga je projekt koji ima viziju da nijedno dijete u svijetu ne bude gladno. U svijetu 300 milijuna djece gladuje. Život djeteta se može spasiti na jednostavan način. Posjetitelji izložbe će moći ubaciti u ovu kutijicu simboličan iznos koji može spasiti živote. Vrijednost jednog obroka po djetetu je 30 lipa - rekla je voditeljica Marijinih obroka u Požegi Ana-Marija Biršić Glibo.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI