Hakiranje mailova: Provaljena e-pošta i Kutjevčanke, evo što morate učiniti da se zaštitite

Haker, hakiranje
(FOTO: Wikimedia)

20.11.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9534

Policijskim službenicima 58-godišnjakinja s područja Kutjeva prijavila je "da joj je nepoznata osoba promijenila lozinku na e-mailu i potom na njezine kontakt adrese poslala poruku da se ona nalazi u Turskoj gdje su joj otuđeni dokumenti i novac te da moli da joj pošalju nešto novca za povratak".

"Budući da smo u posljednje vrijeme na području naše Policijske uprave zaprimili više prijava građana čije su račune elektroničke pošte kompromitirale nepoznate osobe i slale poruke u kojima traže novac upozoravamo građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela", javila je glasnogovornica PU požeško-slavonske Ivana Radić.

Nepoznati počinitelj, na još do sada neutvrđen način, preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te postojećim kontaktima šalje poruke bez znanja stvarnog korisnika računa elektroničke pošte. Sadržaj poruke upućuje na to da se korisnik računa nalazi u inozemstvu te prijateljski traži novac kako bi se mogao vratiti kući. Ako primatelj takve poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca.


Ako vas naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, ne uplaćujte novac i ne ustupajte podatke o svojim bankovnim računima i karticama drugim osobama prije nego pouzdano utvrdite o kome je riječ.


Najbolji način zaštite od ove vrste prijevare je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, savjetujemo pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata.

Prema dosadašnjim saznanjima, najčešće se hakiraju Gmail računi, a stvarnom korisniku hakiranog računa uglavnom je onemogućen daljnji pristup i korištenje računa. Ako ste korisnik čiji je Gmail račun hakiran i ne možete pristupiti svojim podacima, kontaktima i e-mailovima, trebate Google-u prijaviti zlouporabu
računa.

To je moguće učiniti s Google-ovih stranica za podršku korisnicima, zajedničkog naziva "Prijavite zloupotrebu i nezakonite aktivnosti" (Report abuse and illegal activity). Možete se poslužiti i postupkom pod nazivom "Popis za sigurnosnu provjeru usluge Gmail" (Gmail security check) kako biste provjerili je li vam račun siguran. Stranice su dostupne i na hrvatskom i na engleskom jeziku, piše u dopisu kojega nam je poslala glasnogovornica Radić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI