Požeški zatvor: U istom danu pokušaj ubojstva, gutanje žileta i samoranjavanje

Zatvor
(FOTO: Vjeran Blašković)

19.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9045

Nakon što se prije tjedan dana u Kaznionici i zatvoru u Požegi dogodio pokušaj ubojstva, u javnosti su se pojavile informacije da su istog dana zabilježena još dva incidenta. Jedan je zatvorenik navodno progutao žilete, a drugi se izrezao po rukama.

Te su nam informacije potvrdili iz Ministarstva pravosuđa.

- U Kaznionici i zatvoru u Požegi došlo je do dva incidentna događaja vezana uz samoozljeđivanje zatvorenika. Jedan zatvorenik površinski se je ozlijedio po lijevoj podlaktici, a drugi je progutao određen broj sječiva britvica za jednokratnu uporabu. Isti događaji dogodili su se dana 12. studenoga 2015. godine, a međusobno, prema do sada utvrđenim podacima, nisu povezani. Zatvorenicima je u postupanju pružena odgovarajuća liječnička i stručna pomoć - navodi se u odgovoru iz Ministarstva pravosuđa koji potpisuje glasnogovornik Sergej Abramov.


Napominje da se kod ovakvih sigurnosno rizičnih ponašanja zatvorenika, samo dijelom može upravljati sigurnosnim rizicima koji određuju njihovu pojavnost, a prvenstveno iz  jer su ona uglavnom uvjetovana trenutačnim reakcijama i promjenama psihičkih stanja zatvorenika.


Po njihovoj pojavnosti, navodi se dalje, pristupa se utvrđivanju svih činjenica i okolnosti koji su do njih doveli, a sukladno utvrđenom, poduzimaju se i konkretne mjere u cilju daljnjih preventivnih radnji i otklanjanju eventualnih uzroka.

- Naravno, nastojanje je svih službenika da proaktivno i preventivno djeluju na sve elemente koji utječu na pojavnost incidentnih događaja, međutim, u slučaju događaja, poduzimaju se jasne radne procedure i postupci kako bi se otklonile opasnosti i umanjile nastale štete.
Iako su postupci utvrđivanja svih detalja navedenih događaja u tijeku, prema do sada poznatim podacima i utvrđenim činjenicama, kao i ukupnosti sigurnosnih pokazatelja i poduzetim radnjama, može se zaključiti da nema naznaka značajnijih prijetnji održivosti sustava sigurnosti kaznenog tijela, a koji bi mogli dovesti do ozbiljnijih narušavanja reda i discipline - ističe dalje Abramov.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI