Ne žurite s potpisom ugovora o konverziji: ¨Još jedna prijevara! Banke imaju više koristi¨

Okupljeni korisnici kredita u francima u Vidovcima
(FOTO: Vjeran Blašković)

19.11.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 4156

Korisnici kredita u švicarskim francima, sudužnici i jamci po takvim kreditima nalaze se u problemima koje teško mogu razumjeti oni koji takve kredite nemaju. Banke su im proteklih dana dostavile izračun konverzije takvih kredita u kredite s valutnom klauzulom u eurima, a problemi i nedoumice izviru sa svih strana.

Vidjelo se to sinoć u Vidovcima gdje je pravnica u udruzi Franak Đurđica Lalić iz Nove Gradiške govorila o prijedlozima za konverziju kredita koje su korisnici ovih dana dobili na kućne adrese.

Mnogo je nepravilnosti, udruga je prijavila određene stvari koje su stručnjaci u udruzi primijetili u ugovorima koje banke predlažu, zato apeliramo na sve korisnike kredita u francima da ne žure s potpisivanjem ugovora o konverziji dok do kraja ne vide i ne utvrde što potpisuju, rekla je pravnica Lalić pojašnjavajući kako svakim danom na površinu izlaze nove nepravilnosti. Kao najveća spominju se kamate koje su banke navele u izračunu.


Isto vrijeme, isti kredit, različite kamate


Mnogi okupljeni u Vidovcima posvjedočili su da se kamate razlikuju od korisnika do korisnika.
- Susjeda i ja smo digli kredit u isto vrijeme, u istoj banci. Izračun kamata u njenom i mom prijedlogu za konverziju razlikuju se ponekada i do 2 posto - rekao je jedan od stotinjak okupljenih korisnika kredita u francima s požeškog područja.



- Svašta se na terenu događa. Ako ste imali iste uvijete na startu, ako je to isti paket, ako ste imali isti status klijenta i ostale početne uvijete to nije ispravno. Morate gledati i na to jer su kamate bile različite ovisno o tome jeste li klijent banke ili ne - pojasnila je Lalić i dodala.

Razgovor preko odvjetnika

- Banke od ove konverzije koje se predlažu profitiraju daleko više nego korisnici kredita. Zabilježili smo i slučaj u kojemu je korisnik išao u banku kod osobnog bankara saznati detalje koje nije razumio u izračunu konverzije, da bi mu ta osoba rekla da su oni strane u procesu i da mogu razgovarati samo s odvjetnikom - izjavila je Đurđica Lalić.

Neki od okupljenih rezolutni su u stavu da se zapravo radi o još jednoj prevari u kojoj će korisnici kredita izvući deblji kraj. Oni koji su kredit podigli 2005. godine ili ranije gotovo da nemaju nikakvu pretplatu po kreditu u francima u odnosu na one koji su ugovorili kredite u eurima, neki su čak u minusu te ispada da duguju bankama.

- Mi uopće nećemo potpisivati konverziju jer nam se to ne isplati. Jedino što nam se čini objektivno i što ćemo napraviti je privatna tužba i proglašenje kredita ništavnim. U tom slučaju najviše bi profitirali jer je iznos kredita kojega smo podigli i glavnica koju smo do sada isplatili vrlo blizu - kaže korisnica kredita u francima.

Važno je učlaniti se

- Postoji još opcija koje su na stolu i zato je jako važno da se što više ljudi učlani u udrugu. Neke banke uskoro će početi nuditi korisnicima ovakvih kredita prelazak kod njih uz povoljnije uvjete i konverziju postojećega kredita u kunski. Mi smo kao udruga u pregovorima s bankama koje su za to zainteresirane i važno je da imamo što više članova jer nije jednako pregovarati u ime 28000 članova, koliko ih imamo sad, ili 50000 članova, koliko je u Hrvatskoj korisnika ovakvih kredita - apelirala je Đurđica Lalić.

Objasnila je kako su velike banke zabrinute tim najavama jer je naređenje u svima da se klijenti ne smiju izgubiti.
- Tako ćemo zajedno izvršiti pritisak, to je stvar i tržišta, ona banka koja ponudi najbolje uvjete privući će najviše onih koji žele konverziju kredita u kune i prelazak u njihovu banku. Ovdje je jedini problem što nisu svi članovi udruge kreditno sposobni pa je za njih prelazak u drugu banku i konverzija kredita u kunski gotovo nemoguća misija - zaključila je Lalić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI