Učenici upoznali ¨skrivena¨ prosvjetiteljska djela Antuna Kanižlića

Predavanje o Antunu Kanižliću
(FOTO: Bojan Miščević)

16.11.2015. | Bojan Miščević
Pregleda: 1400

Radionica o Antunu Kanižliću održana je danas u knjižnici Osnovne škole Antuna Kanižlića. U radionici su sudjelovali učenici osmih razreda, a voditeljica je bila učiteljica Slavica Jelić.

- Kada smo radili ankete po školi, a škola nosi ime isusovca i prosvjetitelja Kanižlića, dobili smo dosta loše rezultate o poznavanju lika i djela našeg bitnog sugrađanina. Cilj ove radionice je približiti Kanižlića i njegovu poruku prosvjetiteljstva djeci. Ova znanja koja će dobiti ovom radionicom, makar jedan dio, neka pokušaju ispričati
drugoj djeci u razredu. Kanižlić je bio prosvjetitelj i njegova misao nakon 300 godina živi i dalje. Zanimljivo je da je bio isusovac koji je shvatio i prihvatio vrijednosti prosvjetiteljstva. Inzistirao je da se ne prave razlike između dječaka i djevojčica, smatrao je da svi trebaju ići u školu te da je jedina vrijednost knjiga i učenje - izjavila je Slavica Jelić, voditeljica projekta obilježavanja kanižlićevih dana u istoimenoj školi.

Dodaje kako je nju upravo to fasciniralo kod Kanižlića i upravo je to razlog njenog proučavanja lika i djela. Bio je čovjek širokih svjetonazora, te je imao strašan smisao i za ono profano. Bio je uključen u svakodnevna zbivanja u životu ljudi tog vremena.


Radionica je osmišljena tako da su se učenici prvo upoznali s kratkom biografijom, te nakon toga "upoznali" pravog Kanižlića kojega je glumio jedan od učenika. Pitanja
mu je postavljala "novinarka" Požeškog đaka. Nakon toga su poslušali radiodramu pokojne požeške dramaturginje Anite Jelić u kojoj su glumili Natalija Đorđević, Marija Kolar pokojna Ana Karić, Alma Prica, Dora Polić, Edita Majić i drugi. Radiodrama je bila emitirana na Hrvatskom radiju 2000. godine.


- Kanižlićevo djelo Sveta Rožalija napisano je po uzoru na Gundulićeva djela. Sveta Rožalije je bila svetica iz Palerma, koja je živjela u 12. stoljeću. On je spojio  dvije legende o Sv. Rožaliji iz Palerma i iz Lime u Peruu koje govore o odricanju, te su u principu alegorije o ljubavi, ufanju, vjernosti. To je zapravo personifikacija
života i onog što se odnosi i na svjetovno i sakralno - zaključila je Jelić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI