Crta, slika, piše pjesme, uređuje okućnicu: ¨Ja sam idejni tvorac, a suprug izvršni¨

Irena Kalan iz Bilica
(FOTO: Anđelko Banović)

15.11.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 9995

"Imam ideja za dva života, ali nemam vremena sve napraviti što bih htjela", kaže Irena Kalan iz Bilica, pjesnikinja, slikarica, dekoraterka svog doma. Dio njezinog stvaralaštva moći će se od sutra vidjeti u Gradskom muzeju Požega.

- To mi je druga izložba u Požegi, a posjetitelji će moći vidjeti moje crteže i slike, uglavnom akril na platnu. Bit će tu i oslikanih predmeta od stakla, ali i nešto novo. Naime, dobila sam kvalitetnog, šarenog materijala pa sam počela raditi ukrasne torbice. Od krpica radim i razne modne dodatke, ogrlice, kravatice i nadam se da će se svidjeti ljudima – kazala je Irena.







Rođena je u Karlovcu, živjela je u Slunju, Osijeku, Vetovu i sad se "skrasila" u Bilicama sa suprugom i dva sina. Crta, slika, piše pjesme, osmišljava unutrašnjost kuće, uređuje okućnicu na kojoj je mnogo cvijeća. Ipak, sve to samo u slobodno vrijeme kojeg, kaže, nažalost nema mnogo. Naime, Irena je zaposlena u požeškoj Kaznionici, radi u smjenama i svaki dan putuje u Požegu.





- Svekrva je ta koja kuha, a muž je u mirovini pa razvozi djecu u školu i kamo treba. Osim toga, pomaže i u kući, ja sam idejni tvorac, a on izvršni – pomalo šaljivo dodala je Irena pokazujući niz detalja u kući koje je ona osmislila, a suprug Mario napravio. Naravno, cijeli prostor ispunjen je njezinim slikama, oslikanim ukrasnim predmetima među kojima se pomalo nazire i budući pleternički suvenir.- To je moj novi izazov. Bili bi to različiti predmeti, ali oslikani s istim motivom koji je karakterističan za Pleternicu. Razmišljala sam što bi to moglo biti i odlučila sam se za hotel na raskrižju. Našla sam staru fotografiju kada je bio uređen i već sam pokušala prenijeti na platno. Mislim da će to biti zanimljivo – najavila je Irena.

Planova za iduću godinu Irena ima još, a na vrhu popisa je i prva zbirka pjesama. Počela ih je pisati još u osnovnoj školi, tematika im se mijenjala ovisno o životnoj dobi, a sada bi ih, kaže, htjela konačno, sabrati na jednom mjestu.





Na kraju kratke priče o Ireni Kalan, vratimo se na predstojeću izložbu: bit će otvorena do 28.studenoga, a za vrijeme izložbe bit će održana i radionica oslikavanja stakla na koju mogu doći svi zainteresirani.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI