Privatna hidroelektrana: ¨Očekujem zaradu od prodane struje, a i zaštitit ću okoliš¨

Ljiljana Šoch gradi prvu privatnu mini hidroelektranu
(FOTO: Anđelko Banović)

14.11.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 13126

Trebalo je pet godina da bi se obavile sve pripreme, pribavile potrebne dozvole, koncesije, no gradnja prve privatne mini hidroelektrane na Orljavi je konačno počela. Postrojenje će se nalaziti u mlinu na Orljavi u Brodskom Drenovcu koji je u vlasništvu povratnice iz Njemačke Ljiljane Šoch.

- Ovo je prostor bivše mlinske strojarnice, a za sada smo završili zemljane radove, odnosno ugradnju novog difuzora. Trenutačno nam jedna firma iz Varaždina radi turbinu po mjeri – kazala je Šoch.







Ljiljana Šoch, koja se po povratku iz inozemstva bavi eko poljoprivredom i zaštitom okoliša, na gradnju hidroelektrane se, kaže, odlučila upravo zbog toga – zaštite okoliša. I naravno, da bi na prodanoj struji zaradila.

- Naša će centrala proizvoditi 110 KW struje po satu što će ići direktno u HEP-ovu mrežu, a ja ću je dobivati po poticajnoj cijeni koja će biti umanjena za iznos poticaja koji sam već dobila od Fonda. Očekujem zaradu od prodane struje, a s druge strane, zaštitit ću okoliš kroz uštedu ugljičnog dioksida. Godišnje bi hidroelektrana trebala proizvesti do 680.000 KW električne energije što znači 205.632 kilograma ugljičnog dioksida manje, koji bi inače nastao da se struja proizvodi od ugljena – objasnila je Ljiljana.





Gradnja hidroelektrane povoljno će utjecati i na tok Orljave jer će zbog brane i kontrolirano propuštanje vode biti manje brzaca u rijeci.

- Ono što je meni posebno drago jest to da je ovaj dio Orljave, od Ganocijevog mlina do Žakića u Lužanima zaštićen. Pronađene su tu školjke pa se ovdje više ne smije vaditi pijesak i korito se mora sačuvati u prirodnom obliku – dodala je Šoch.





Vrijednost investicije je oko tri milijuna kuna od čega je Šoch 700 tisuća kuna bespovratno dobila od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dio vlastitog novca Ljiljana je već uložila za pripremu gradnje, a podigla je i kredit od 1,5 milijuna kuna. Radovi na mini hidroelektrani trebali bi biti gotovi sredinom iduće godine i tada će krenuti probna proizvodnja.

Inače, treba istaći i kako je u pripremi gradnja još tri mini hidroelektrane na Orljavi između drenovačkog mlina i pleterničke mini hidroelektrane. Jednu od njih gradit će Ljiljanin nećak, a jedan od investitora došao je čak iz Istre.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI