U požeškoj knjižnici 700 naslova na CD-ima: Posuđuju ih slijepi i slabovidni, ali i učenici

Vlasta Peći Marčetić
(FOTO: Lidija Galić)

13.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 2088

Punih pet godina u Gradskoj knjižnici i čitaonici postoji zbirka za slijepe i slabovidne.

- Najviše je zvučnih knjiga, odnosno CD-a na kojima glumci čitaju tekst iz originalnih knjiga. Trajanje CD-a je od dva do 20 i više sati. Imamo 648 naslova namijenjenih slijepim i slabovidnim, osobama s disleksijom, starijima koji ne vide dobro, osobama s drugim invaliditetom i koje čitaju uvećani tisak te učenicima koji često umjesto lektire koju nisu pročitali uzmu zvučnu knjigu - rekla je Vlasta Peći Marčetić, voditeljica Odjela za odrasle.







Naslove nabavljaju iz zagrebačke Knjižnice za slijepe. U tijeku je nova narudžba sa stotinjak aktualnih naslova, uglavnom je to lijepa književnost, beletristika, popularno-znanstvena štiva i lektira.

- Planiramo kupiti tehnička pomagala kao što je povećalo ili uređaj koji može iščitavati CD-e u daisy formatu što slijepoj osobi omogućava čitanje kao što čitaju osobe koje imaju zdravi vid. Novac za uređaje kao što je Brajica nikad nećemo imati. Planiramo zbirku koja je trenutačno u sklopu Glazbenog odjela staviti na pristupačno mjesto za invalide - dodala je Vlasta Peći Marčetić.

Udruga slijepih požeško-slavonske županije postoji od 1954. godine i danas ima 93 člana.





- Drago nam je što smo pozvani na predstavljanje zvučne zbirke knjiga koju naši članovi koriste da bi si upotpunili vrijeme i stekli nova znanja - rekao je Zdravko Čop, predsjednik Udruge slijepih požeško-slavonske županije.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI