Zlatko izumio kosilicu iz snova: ¨Možete sjediti, čitati novine i istovremeno kositi¨

Zlatko Dražić izumio je kosilicu na daljinski
(FOTO: Lidija Galić)

13.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6218

Zlatko Dražić, učenik trećeg razreda Tehničke škole, smjer Računalni tehničar za strojarstvo, najbolji je hrvatski inovator. za svoju je inovaciju osvojio brončanu medalju na svjetskom natjecanju inovatora u Nurnbergu u Njemačkoj.

- Bilo je 800 natjecatelja iz cijelog svijeta, među njima i velike svjetske tvrtke. Moglo je i bolje. Bit će valjda sljedeći put - rekao nam je kratko.







Broncu je dobio za kosilicu za travu na daljinsku pravljač.

- S kosilicom na daljinski možete sjediti i čitati novine. Kreće se pomoću dva elektromotora koji dobivaju snagu iz akumulatora koji se neprestano puni preko glavnog motora i koji ujedno kosi travu. Tako stalno nastaje električna energija koja kruži i bateriju nije potrebno puniti. Novina je akcijska kamera koja se može spojiti na mobitel i prikazuje nepregledne dijelove kako bi se moglo upravljati - opisao je svoj izum Zlatko Dražić.





Za kosilicu već postoji interes na tržištu, a cijena se kreće oko tisuću eura.

Zlatko već sada ima nove ideje. S ekipom iz Nurnberga prihvatili su se, kaže, ozbiljnog posla, no o čemu je točno riječ, još uvijek je tajna.

Mentor Martin Kaprel istaknuo je da je cilj inovativni rad pretvoriti u proizvod Tehničke škole.

- Mi već sada imamo 16 proizvoda koje radimo za neke tvrtke. Trenutačno je najtraženiji među njima top za kobasice, a tu su još reduktori, vikend pecala, dajemo usluge kroz vježbe određenim tvrtkama te i građanima - rekao je Kaprel.





Certifikate za postignuća na najvećem hrvatskom natjecanju inovatora "Arca" Zlatku Dražiću, Matku Pavičiću i Marku Brnčiću uručio je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI