Pleternica među ¨najpametnijim¨ gradovima svijeta: ¨Jedini imamo mini hidroelektranu¨

Antonija Jozić, gradonačelnica i Domagoj Katić, dogradonačelnik Pleternice
(FOTO: Lidija Galić)

12.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5396

Pleternica je jedan od "najpametnijih" hrvatskih gradova. Na konferenciji "Pametni gradovi" u kategoriji "Pametni okoliš" proglašena je gradom budućnosti za 2015. godinu.

- Kandidirali smo se proljetos s našom mini hidroelektranom. Već duži niz godina radimo na projektima korištenja obnovljivih izvora energije i prvi smo i jedini grad u Hrvatskoj koji ima u vlasništvu hidroelektranu. Izgradili smo je prije tri godine, s radom je počela u 2013. i od tada proizvodimo vlastitu električnu energiju - rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Sredstva dobivena prodajom električne energije investiraju se u nove projekte, a jedan je od njih izgradnja još jedne hidroelektrane u Požegi na rijeci Orljavi, u blizini požeške bolnice.


- Pripremamo dokumentaciju za to i trenutačno smo u fazi ishodovanja potvrde glavnog projekta. S izgradnjom bi trebali početi već iduće godine - dodala je Jozić.


Dokumentaciju sufinancira Fond za zaštitu okoliša iz kojeg očekuju i 60 posto sredstava za izgradnju druge hidroelektrane.

- Dovršetkom te hidroelektrane proizvodit ćemo čak više kilovata električne energije nego što će nam biti potrebno za javne objekte i rasvjetu u gradu. Već sada smo vrlo blizu jer smo postavili solarne panele na neke gradske objekte, a i  električnu energiju koju proizvodimo u našoj mini hidroelektrani prodajemo po 30 posto većoj cijeni nego što je mi plaćamo HEP-u. Zbog te razlike u cijeni već sada pokrivamo skoro sve troškove potrošene energije za javnu rasvjetu i gradske objekte - pojasnila je Jozić.

U svijetu je osam tisuća "Pametnih gradova" i među prvih pet iz Hrvatske je i Pleternica. Tu su još Rijeka, Dubrovnik, Koprivnica i Jastrebarsko.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI