10.11.2015.
Vjeran Blašković
Pregleda: 5774
Učenički projekt Jesenko
(FOTO: Anđelko Banović)
- Priredili smo kanapeiće od kruha, masti, mljevene paprike i bijelog luka. Kruh je domaći, a i paprika i mast i bijeli luk su vrta, a ne iz trgovine - hvali se Mateo Sas iz 5.b razreda Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola. Svi razredi škole danas su u predvorju prezentirali zajednički projekt nazvan Jesenko u kojemu su sudjelovali svi učenici i nastavnici. Na naše pitanje djeci kada bi morali birati između kruha i masti i kruha i margarine, nekolicina nam je odgovorila da bi izabrala margarin.
Upravo je i to bio jedan od ciljeva projekta, djeci prikazati što se sve može napraviti od plodova jeseni.
- To je tradicionalni školski projekt kakvog radimo svake godine. Djeca su htjela da imamo pravog Jesenka od lišća i plodova jeseni. Uključio se i KUD Ivo Čakalić iz Kaptola čiji su članovi i učenici koji tako čuvaju tradiciju i baštinu - rekao je Nino Diklić, ravnatelj kaptolačke osnovne škole.
Učenici prvih razreda pravili su krumpir i francusku salatu. - Gulimo kuhani krumpir, režemo ga na ploškice i napravit ćemo krumpir salatu. Krumpir ćemo izrezati i na kockice i dodati povrće i napraviti francusku salatu - kažu prvašići. Na drugom štandu učenica prvog razreda Iva Petrić pokazuje nam teglice sa šarenim sadržajem.
- Imamo pekmez i džem od breskve, šljive, krušaka i smokvi. Najdraži mi je od krušaka i smokvi, kaže Iva, a njen kolega Karlo Pranjić potvrđuje, najdraži mu je pekmez od smokava. - Imamo mi dvije smokve u dvorištu, rastu smokve dobro i u Slavoniji - kaže Karlo.
Na štandu KUD-a Ivo Čakalić zatekli smo Mariju Lukačević koja nam otkriva čarobne okuse kruha i namaza od bundeva.
- U kruhu je brašno i pire od bundeve hokaido, a u namazu bundevin pire, svježi kravlji sir, češnjak, sol i papar - kaže nam Marija i otkriva gdje je pronašla recept. - Na internetu, naučila sam na kompjuter jer sam radila u trgovini i to mi nije problem - kaže ona.
Pogledajte fotogaleriju Jesenko iz Kaptola.
Učenici nižih razreda izrađivali su čestitke Jesenku od žitarica i plodova jeseni, a oni malo stariji spremali su raznu zimnicu. Proizvode i plodove jeseni koje su učenici danas prikazali, a što im ostane, podijelit će se potrebitima u Kaptolu i umirovljenicima. Likovni radovi završit će na panoima razreda i škole. Pogledajte kako je bilo u Kaptolu u video prilogu.