Kušali pekmeze od šipka, pravili voćne salate i kruh od bundeva: ¨Smokve su nam najbolje¨ (VIDEO)

Učenički projekt Jesenko
(FOTO: Anđelko Banović)

10.11.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5773

- Priredili smo kanapeiće od kruha, masti, mljevene paprike i bijelog luka. Kruh je domaći, a i paprika i mast i bijeli luk su vrta, a ne iz trgovine - hvali se Mateo Sas iz 5.b razreda Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola. Svi razredi škole danas su u predvorju prezentirali zajednički projekt nazvan Jesenko u kojemu su sudjelovali svi učenici i nastavnici. Na naše pitanje djeci kada bi morali birati između kruha i masti i kruha i margarine, nekolicina nam je odgovorila da bi izabrala margarin.

Upravo je i to bio jedan od ciljeva projekta, djeci prikazati što se sve može napraviti od plodova jeseni.




- To je tradicionalni školski projekt kakvog radimo svake godine. Djeca su htjela da imamo pravog Jesenka od lišća i plodova jeseni. Uključio se i KUD Ivo Čakalić iz Kaptola čiji su članovi i učenici koji tako čuvaju tradiciju i baštinu - rekao je Nino Diklić, ravnatelj kaptolačke osnovne škole.


Učenici prvih razreda pravili su krumpir i francusku salatu. - Gulimo kuhani krumpir, režemo ga na ploškice i napravit ćemo krumpir salatu. Krumpir ćemo izrezati i na kockice i dodati povrće i napraviti francusku salatu - kažu prvašići. Na drugom štandu učenica prvog razreda Iva Petrić pokazuje nam teglice sa šarenim sadržajem.
- Imamo pekmez i džem od breskve, šljive, krušaka i smokvi. Najdraži mi je od krušaka i smokvi, kaže Iva, a njen kolega Karlo Pranjić potvrđuje, najdraži mu je pekmez od smokava. - Imamo mi dvije smokve u dvorištu, rastu smokve dobro i u Slavoniji - kaže Karlo.





Na štandu KUD-a Ivo Čakalić zatekli smo Mariju Lukačević koja nam otkriva čarobne okuse kruha i namaza od bundeva.
- U kruhu je brašno i pire od bundeve hokaido, a u namazu bundevin pire, svježi kravlji sir, češnjak, sol i papar - kaže nam Marija i otkriva gdje je pronašla recept. - Na internetu, naučila sam na kompjuter jer sam radila u trgovini i to mi nije problem - kaže ona.




Pogledajte fotogaleriju Jesenko iz Kaptola.

Učenici nižih razreda izrađivali su čestitke Jesenku od žitarica i plodova jeseni, a oni malo stariji spremali su raznu zimnicu. Proizvode i plodove jeseni koje su učenici danas prikazali, a što im ostane, podijelit će se potrebitima u Kaptolu i umirovljenicima. Likovni radovi završit će na panoima razreda i škole. Pogledajte kako je bilo u Kaptolu u video prilogu.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI