Kontrola biciklista: ¨Znam sve, zet mi je kupio reflektirajući prsluk, ali nisam ga obukla¨

Kontrola biciklista
(FOTO: Vjeran Blašković)

06.11.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 7811

- Ma znam sve, da moram imati i prednje i zadnje svijetlo i prsluk. Imam prsluk, ali ga nisam obukla, zet mi je kupio, ali vidite što se dogodilo, nisam ga obukla i sad su me zaustavili - rekla nam je sugrađanka koju su jučer poslijepodne kod starog autobusnog kolodvora zaustavili policajci u akciji nadzora biciklista u prometu.

- Od četiri smrtno stradale osobe u prometu ove godine na području naše županije, troje su biciklisti, stradale su dvije žene i jedan maloljetnik. Nastupili su lošiji vremenski uvjeti, ali uočavamo i dalje veliki broj biciklista. Cilj akcije koju provodimo je upozoriti vozače da provjere tehničku ispravnost bicikala i da u uvjetima smanjene vidljivosti i noću koriste reflektirajući prsluk ili odjeću s reflektirajućim dijelovima - rekla je glasnogovornica PU požeško-slavonske Ivana Radić.




- Imam sve na biciklu, osim zvonca. Vodim brigu ne zbog drugih i zbog policije, već zbog sebe, svoje sigurnosti. Često sam na biciklu i vozim se i koristim reflektirajući prsluk jer se radi o mojoj sigurnosti - rekao nam je zaustavljeni biciklist Đorđe Bogdanović. Dodaje da je trenutno na unukovom biciklu jer je on nedavno na svom biciklu starom 40 godina probušio gumu u pješačkoj zoni. - Ma razbijaju staklo tamo, vozio sam se i probušio gumu - kaže Đorđe.


Policijska patrola s kojom smo proveli neko vrijeme zaustavila je Maricu Kindl koja nije imala obučen reflektirajući prsluk i prednje svijetlo. Nakon upozorenja na nedostatke, sugrađanka je podržala policijsku akciju i rekla nešto u obranu biciklista.





- Sve je to super, podržavam, ali biciklisti nemaju uvjete. Pogledajte ove kamikaze na cesti, normalno da se vozim i po nogostupu. Pa mislim da sebe i svoju sigurnost - rekla je Marica Kindl kojoj je policijska patrola poklonila reflektirajući prsluk. Voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u požeškoj policiji Zvonimir Lukačević rekao je kako oni kao policija uvijek u razgovorima s lokalnom samoupravom naglašavaju kako se mora osigurati i cestovna infrastruktura za bicikliste, ali da, kao što svi vidimo, pomaka po tom pitanju nema. - Policija ne gradi biciklističke staze, ali upozorava da su potrebne - rekao je Lukačević.

- Moram reći da ću ga nositi, kao što ću kupiti i prednje svijetlo. Policija je odlično odradila posao i zadovoljna sam kako su postupili - rekla je biciklistica Kindl.



Nitko od zaustavljenih biciklista nije dobio novčanu kaznu, policija im je izdala tzv. "uvjetni oportunitet" te će oni kroz 15 dana morati doći u policijsku postaju i dokazati da su otklonili tehničke nedostatke svojih bicikala.

- Veliki problem je i alkoholiziranost vozača bicikala. Tijekom ove godine zaustavljano je 49 biciklista koji su imali koncentraciju alkohola u krvi veću od 0,5 promila, čak štoviše, mnogi su imali koncentraciju i veću od 1,5 promila - rekla je glasnogovornica Radić.

Tijekom jučerašnje akcije na području županije ukupno je utvrđeno 50 prekršaja biciklista od kojih su dvoje bili pod utjecajem alkohola i to 0,83 promila i 1,46 promila.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI