Natječaj za poljoprivrednike: ¨Vlada je kriva što je interes za uzgoj crne slavonske svinje slab¨

U Županiji je najavljen natječaj za poticanje uzgoja crne slavonske svinje
(FOTO: Lidija Galić)

04.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 2827

Požeško-slavonska županija sufinancirat će obiteljska poljoprivredna gospodarska koja se odluče baviti uzgojem crne slavonske svinje-fajferice. Natječaj je objavljen na internetskim stranicama Požeško-slavonske županije.

- Analize su pokazale da crna slavonska svinja ima genetsku čistoću preko 65 posto. Želimo poticati obiteljska gospodarstva pri kupovini suprasnih nazimica koje ne mogu biti lakše od 75 kilograma. Za to smo osigurali 1. 300 kuna po komadu. Raspored je napravljen do 2020. godine i do kraja godine planiramo za to utrošiti oko 100 tisuća kuna. Time možemo staviti u funkciju i neobrađena poljoprivredna zemljišta koja zadovoljavaju ono što crnoj slavonskoj svinji treba, a to su voda i ograđen prostor, odnosno obitavalište u prirodnim uvjetima koje ne traži velika ulaganja. Nećemo dozvoliti da netko odjednom kupi sto komada crne slavonske svinje. Limit je 10 tisuća kuna po OPG-u - pojasnio je župan Alojz Tomašević.




Prema riječima Franje Lucića, predsjednika Saborskog odbora za poljoprivredu, Vlada RH je kriva što je interes za uzgoj crne slavonske svinje vrlo malen. U našoj je županiji, primjerice, samo 15-ak uzgajivača.


- U republici Hrvatskoj 99 posto ljudi uzgaja običnu bijelu svinju, a o crnoj nema niti govora. Ovakve pasmine kao što je crna slavonska svinja imaju nekoliko puta manju potporu i to se mora promijeniti - rekao je Lucić. Ističe da je budućnost programa poticanja uzgoja crne slavonske svinje upravo u Slavoniji.

- Ona se prasi dvaput godišnje po sedam-osam komada. To je godišnje po 15 komada. Riječ je o izuzetno zdravom mesu koje ima svoju cijenu, ali i svoje tržište. Hrvatska godišnje uvozi dva milijuna komada svinja, a proizvede samo 500 tisuća komada. Nitko se do sada nije to usudio promijeniti. Budući premijer Tomislav Karamarko odlučio je stati tome na kraj i nova će Vlada Domoljubne koalicije poticati upravo uzgoj ove pasmine. Imamo Bogom dane uvjete za to - dodao je Lucić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI