Pakrac i Lipik 8. studenoga imaju dvoje izbore; liste istaknuli samo HDZ i SDSS

Ilustracija
(FOTO: Anđelko Banović)

28.10.2015. | Vesna Milković
Pregleda: 2247

Na pakračko-lipičkom području 8.studenoga će se, uz parlamentarne, održati i izbori za mjesne odbore.

- Za to smo tražili i dobili dozvolu Ministarstva uprave. Zajedničkim izborima u gradskom proračunu ćemo uštedjeti 150 tisuća kuna koliko inače košta organiziranje izbora u mjesnim odborima – objasnio je gradonačelnik Pakraca Davor Huška.

Postupak kandidiranja za članove mjesnih odbora je završen, a svoje liste istakle su samo dvije stranke – HDZ i SDSS. Zanimljivo je da lokalni SDP neće na izborima imati svoju listu, iako je ta stranka na prethodnim izborima osvojila većinu u sva tri gradska mjesna odbora.


- Otkako su mjesni odbori ostali bez računa i pravne osobnosti, većina njih praktički "ne živi" nego aktivnosti u njima ovise o volji gradonačelnika i većine u gradskom vijeću. Mislimo da bi se politika trebala maknuti iz mjesnih odbora pa smo pozvali ljude da ističu nezavisne liste s imenima onih koji doista i u ovim uvjetima žele raditi bez obzira kojoj stranci pripadaju. S druge strane, naš prijedlog je da se zakonodavac potakne da ponovo mjesnim odborima vrati pravnu osobnost. Mislimo da će tada ljudi u njima biti aktivniji – objasnio je čelnik pakračkog SDP-a Zoran Krejči.


Hrvatska demokratska zajednica je kandidacijske liste istakla u 14 od 28 mjesnih odbora, koliko ih ima na pakračkom području, a njen čelnik, ujedno i gradonačelnik, Davor Huška kaže da u tri gradska mjesna odbora SDP je imao većinu, ali proteklih godina njihova komunikacija s gradskom upravom je bila skoro nikakva.

- S druge strane, mjesni odbori u selima, osobito Prekopakri, Donjoj Obriježi i Badljevini, u kojima je ukupno oko dvije tisuće ljudi, vrlo su aktivni. Oni na terenu "snimaju" situaciju i ukazuju nam na ono što treba napraviti, bez obzira je li riječ o nečemu što treba izgraditi ili o tome treba li nekome kao socijalnom problemu pomoći pa mi tada reagiramo. Stoga je uloga mjesnih odbora ipak važni - rekao je Huška.

Na pakračkom području SDSS ima deset kandidacijskih lista, a dio stanovništva je prihvatio i poziv SDP-a tako da će na izborima biti i osam nezavisnih lista.
U Lipiku i mjesnim odborima na njegovom području, situacija je slična. Tamo je 20 mjesnih odbora, a liste su pristigle iz njih 19 i to od HDZ-a i SDSS-a. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI