Energetska obnova: Cijena plina ide gore, a troškovi za grijanje škole ostaju isti

Početak radova na krovu OŠ Dobriše Cesarića
(FOTO: Vjeran Blašković)

27.10.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5622

Započeli su radovi na zamjeni krovišta OŠ Dobriše Cesarića u Požegi čijim će završetkom ova požeška škola biti u potpunosti energetski obnovljena. Već prije obavljeni su radovi na zamijeni stolarije i energetskoj obnovi fasade.

- Sa svim poskupljenjima plina mi smo ostali na starom iznosu. Kada je najhladnija zima naši mjesečni troškovi za grijanje su negdje 30 tisuća kuna, a škola je topla što je najvažnije - rekla je ravnateljica OŠ Dobriša Cesarić Zvjezdana Krip. Pojašnjeno je da je dosadašnjom energetskom obnovom potrošnja plina opala, ali je zbog povećanja cijene račun isti. Završetkom radova na krovištu, škola će imati još veće uštede.




Osim krovišta Cesarićeve škole, Grad Požega kandidirao je za poticaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i mjesni dom u Golobrdcima, o čemu je govorio gradonačelnik Vedran Neferović.


- Ukupna vrijednost je 2. 331.000 kuna, od Fonda je zatraženo 932.447 kuna, znači 40 posto za ove dvije investicije, koliko je i odobreno. Ova investicija na krovištu OŠ Dobriše Cesarića iznosi 686.200 kuna, a radi se zamjena krovišta i povećanje energetske učinkovitosti na objektu - rekao je gradonačelnik dodajući kako je namjera smanjiti troškove koje u 60 postotnom iznosu Grad izdvaja za ovakve investicije.



Sljedeće godine Grad Požega u proračunu planira i sredstva za energetsku zaštitu zgrade područne škole u Vidovcima, čime bi praktički, rekao je gradonačelnik, doveli u red sve školske objekte. - Mislim da ćemo ostati s režijskim troškovima u podnošljivim okvirima, nemamo povećanja bez obzira na cijenu plina, što je jako bitno - izjavio je Neferović osvrnuvši se na izgradnju školske dvorane u Cesarićevoj školi.

- Nažalost, preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ono što smo planirali, ostalo je samo u bazi podataka o projektima koji nisu financirani. Nisu osigurana sredstva za takve projekte i ja se nadam da ćemo imati mogućnost da to kandidiramo na neki način, od natječaja, putem regionalnog razvoja ili u drugom obliku ako dođe do izmjene mogućnosti u sufinanciranju – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI