¨Gledamo li naprijed, prvo što želim je dovršetak knjižnice kako bi bila u adekvatnom prostoru¨

Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega
(FOTO: Lidija Galić)

16.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 7962

"Koja dobra knjiga" naziv je izložbe otvorene u Gradskom muzeju Požega u povodu 170. godina utemeljenja čitaonice Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi. Prikazuje knjigu nekad i sad te značaj knjige kroz povijest.

- Izložba je samo jedan od načina obilježavanja 170. obljetnice knjižnice u Požegi. Krenuli smo još s Noći knjige, preko različitih programa i aktivnosti, do otvaranja stacionara i postavljanja Mini knjižnica u Požegi. Sve je to s ciljem poticanja čitanja, razvijanja ljubavi prema knjizi i širenju knjižnične mreže - rekla je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi.







- Ako se osvrnemo unazad vidjet ćemo dugovječnost, ali ako gledamo naprijed prvo što vidim i želim jest dovršetak dogradnje knjižnice kako bi bila u adekvatnom prostoru koji će zadovoljiti potrebe naših korisnika - dodala je.





- Čitaonica je osnovana 1845. godine, no nije to bila knjižnica u današnjem smislu riječi, nego čitaoničko društvo koje je okupljalo požeške odličnike. Čitaonica je bila središte kulturnog i povijesnog života što je prikazano na izložbi. Prikazana je i privatna knjižnica Franje Cirakija. Njezin značaj očituje se u tome što Požega u to vrijeme nije imala knjižnicu pa je njegova privatna knjižnica funkcionirala kao narodna. Građani su mogli doći u njegovu kuću, posuditi knjigu i razmijeniti s njim dojmove o pročitanom - predstavila je izložbu Dijana Klarić koja je uz Ljiljanu Marić autorica izložbe.





Na izložbi su predstavljeni i suvremeni tokovi poput e-čitača.

- To nas ponekad navodi na pitanje jesu li, uz svu tu digitalizaciju i medije, knjige uopće potrebne. Odgovor je: naravno da mjesta za knjižnice i knjige uvijek ima - dodala je.





- Izložba je ujedinila tri kulturne ustanove u gradu: muzej, kazalište i knjižnicu i zasigurno je najveći kulturni događaj godine u našem gradu - rekla je na svečanosti otvaranja ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI