¨Dat će dragi Bog i prosvijetliti im pamet da to obnove. Šteta je da propada¨

Mirjana Topčić iz Kuzmice
(FOTO: Lidija Galić)

05.10.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8964

"Ovo je nekad bio centar našeg sela. Tu je svojevremeno bio i centar vlastelinstva  s jednim od najljepših parkova u Slavoniji koje je obuhvaćalo sela od Požege do Blacka i njime je vladala obitelj Kušević. Iz tog je vremena ostalo stablo kojim se ne bi postidio ni najljepši bečki perivoj. To je Japanska sofora i ovdje je dospjela iz Japana, a Kuzmičani pričaju da ju je Svetozar Kušević dobio od pomoraca - rekao je danas Ivica Samarđić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, u prigodi završetka obnove starog bunara i izgradnje sjenice u Kuzmici.






Riječ je o projektima Udruge "Građanska inicijativa Kuzmica" koja već godinama ima za cilj očuvati spomeničku baštinu ovog kraja.


- To su biseri našeg sela i župe. Našim radom na obnovi bunara i izgradnji sjenice pokazali smo da radimo dosljedno i odgovorno. Naš je moto "Sačuvajmo dio povijesti za buduće generacije" i upravo je naš cilj ostaviti nešto naraštajima iz nas - istaknuo je Miro Rašić, predsjednik udruge.





- Izrađen je i postavljen poučni info pano ispred Japanske sofore, postavljena sjenica za odmor planinara, posjetitelja i prolaznika na utvrdi Viškovačkog grada, obilježena planinarska staza od kurije Kušević do utvrde Viškovačkog grada - dodao je Rašić.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić najavila je novi projekt obnove stare hidroelektrane "Munjara".





- Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio nam je sredstva za izradu studije obnove Munjare na principima energetske učinkovitosti. Na temelju nje izradit ćemo projektnu dokumentaciju kako bi zasjala u sjaju kakav zaslužuje - rekla je Jozić.

Više od 40 godina u kuzmičkom dvorcu živi Mirjana Topčić. Sretna je što se, nakon toliko godina, ipak nešto pokrenulo.





- Ovdje je nekad bilo jako lijepo. Sve je to s godinama porušeno. Loša su vremena bila. Nekoliko puta su već rađeni nacrti za obnovu, ali uvijek je izgovor bio da nema novca. Dat će dragi Bog i prosvijetliti im pamet da to obnove. Šteta je da propada - nada se Mirjana koja pamti neka ljepša vremena u selu u koje je doselila 1973. godine.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI