ORaH za povećanje minimalne plaće i porez na kapital

Konferencija za medije ORaH-a u Požegi
(FOTO: ORaH)

01.10.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 4286

"Bruto minimalna plaća za 2015. godinu iznosi oko 3.000 kuna, a neto minimalna plaća je oko 2.500 kuna. Prema procjenama sindikata koji izračunavaju iznos potrošačke košarice, ona je početkom 2015. godine iznosila oko 7.000 kuna za četveročlanu obitelj dok je prosječna neto plaća iznosila 5.656 kuna. Razvidno je da zaposleni koji primaju minimalnu plaću, čak ukoliko je u obitelji zaposleno dvoje članova obitelji, nisu u mogućnosti podmiriti zbrojem minimalnih zakonskih plaća potrošačku košaricu četveročlane obitelji što je jasan put prema siromaštvu takvih obitelji. Stoga ORaH predlaže kao ključnu obavezu države stvoriti takvu zakonsku klimu koja će omogućiti da se minimalnom plaćom podmiruju troškovi potrošačke košarice, a za to je neophodna reforma poreznog sustava koja će ići u pravcu poreznog rasterećenja rada", rekla je Tajana Fabrični Galić, članica Glavnog foruma ORaH-a i koordinatorica za 5. izbornu jedinicu na današnjoj konferenciji za medije u Požegi.

ORaH predlaže niz mjera, među kojima je povećanje zakonske minimalne neto plaće s 2.500 na 3.500 kuna, rasterećenje poreza na dohodak, uvođenje poreza na drugu nekretninu koja se ne koristi i poreza na kapital.

Dinko Smojvir, predsjednik Gradskog odbora ORaH-a Požega napomenuo je kako u Požegi imamo specifičnu situaciju u tekstilnim tvrtkama koje ne bi bile u stanju iz tržišnih razloga isplaćivati veću minimalnu plaću radnicima, ali tržište po njegovom mišljenju ne opravdava neke druge industrije, kao što su drvna i prehrambena, za niske radničke plaće.


- Imamo situaciju da se minimalne plaće isplaćuju i u drvnoj i prehrambenoj industriji iako je činjenica da su one sposobne radnicima isplaćivati i plaće iznad minimalnih, odnosno plaće koje su dostojne rada i njihovog uloženog truda. Zašto je to tako, to je problem jedinica lokalne samouprave pa sve do države. Radnici nisu slijepi da ne vide kakav vozni park imaju njihovi poslodavci. Nisu nepismeni da ne mogu pročitati kako se njihovi poslodavci nalaze na popisima najbogatijih Hrvata. Zbog čega su radnici na minimalcu, možemo samo pretpostavljati - zaključuje Smojvir.


Tomo Pejnović, predsjednik gradskog gospodarskog foruma ORaH-a dodao je kako će ove mjere, uključujući povećanje minimalne plaće, dovesti do toga da poslodavci koji su u mogućnosti ne ostvaruju sebi ekstra profit na uštrb radnika. - Ova mjera, u kompletu s ostalim predloženim mjerama, dovest će do poštenijeg odnosa između poslodavca i radnika - zaključuje Pejnović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI