Socijalna samoposluga: ¨Donirajte hranu, kućne potrepštine i odjeću onima kojima je potrebno¨

Margareta Krajnović, predsjednica udruge Svitak
(FOTO: Lidija Galić)

18.09.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9195

Požega od danas ima socijalnu samoposlugu. Projekt je to udruge Svitak u suradnji s požeškim Centrom za socijalnu skrb. Udruga Svitak osnovana je u siječnju 2014. godine, a prostorije su im u Ulici Miroslava Kraljevića 6 gdje je i socijalna samoposluga.






- Projekt Obiteljska košarica "Dajem osmijeh, primam radost" prošao je na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih. Vrijednost mu je 175 tisuća kuna, a cilj je smanjiti stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti socijalnih skupina obitelji koje su korisnici zajamčene minimalne naknade na području grada Požege - pojasnila je Margareta Krajnović, predsjednica Svitka.






Pozvala je građane koji žele pomoći da namirnice, školski pribor, higijenske potrepštine, odjeću i igračke donesu u prostorije Udruge utorkom i četvrtkom od 9 do 12 sati te u Centar za socijalnu skrb, a bit će postavljene i košarice u trgovačkim centrima, za sada u KTC-u.

- Korisnici zajamčene minimalne naknade s osobnom iskaznicom mogu doći utorkom i četvrtkom u samoposlugu gdje će dobiti osnovne namirnice kao što su brašno, mlijeko, sol, hrana za djecu, bočice, pelene i sve što im je potrebno i to najmanje dvaput mjesečno - rekla je Senada Budimlić, voditeljica projekta.





Na području Požege takvih je korisnika 236  od čega 101 obitelj s djecom i 135 samaca.

Partner u projektu je Centar za socijalnu skrb, a prema riječima ravnateljice Martine Vlašić potreba za socijalnim samoposlugama postoji i u drugim gradovima i općinama u županiji.





- Na području županije imamo 797 korisnika zajamčene minimalne naknade. Smatram da općine i gradovi trebaju osigurati više sredstava za socijalne programe, pogotovo za troškove stanovanja. Mjesečno davanje za režijske troškove ima osigurano samo Grad Požega, dok drugi to nemaju. Zbog toga je država uvela vaučere kako bi omogućila da svi dobiju jednako, a ne da jedna jedinica lokalne samouprave daje potporu građanima, a druge ne - istaknula je Martina Vlašić.

Kako bi se osiguralo dovoljne količine namirnica i potrepština za samoposlugu, i nakon isteka godine dana koliko traje projekt, bit će organizirane akcije prikupljanja u različitim prigodama, a građani ih mogu donirati već sada.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI