¨Zapovjednik kasarne se tresao kao šiba, ali na licima nekih vojnika smo vidjeli olakšanje¨

Tomica Galović
(FOTO: Lidija Galić)

17.09.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 16380

"Na današnji smo dan prije 24 godine skinuli zadnju petokraku u Požegi.  Od tog dana piše se slavna povijest svih naših postrojbi. Budite ponosni i neka nas iduće godine bude barem još toliko", poručio je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga na proslavi Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije u požeškoj vojarni.



17. rujna 1991. godine oslobođena je tadašnja kasarna "Nikole Demonje" što je bila prekretnica za daljnji tijek Domovinskog rata na ovom području. Pavelić je pozvao sve okupljene da velikim pljeskom pozdrave svog zapovjednika, generala Miljenka Crnjca koji danas vodi veliku životnu bitku s bolešću.





Gradonačelnik Vedran Neferović zahvalio je onima koji su u rujnu 1991. godine napravili povijesnu stvar za naš grad.

- Iskazujem vam veliku zahvalnost i želim da ustrajete u borbi za očuvanje digniteta hrvatskih branitelja - rekao je.

Izaslanik predsjednice RH, župan Alojz Tomašević istaknuo je da nema potrebe danas puno pričati jer svoju su priču hrvatski branitelji ispričali prije 24 godine.

- Sretan sam što danas imamo ovdje i mlade vojnike koji su odlučili biti pripadnici hrvatske vojske. Hvala vam što ste danas s nama jer možda su tu vaši očevi i stričevi koji su omogućili da zajednički stvaramo domovinu. Neka nas sve čuva dragi Bog da možemo čuvati Hrvatsku - rekao je Tomašević.



Jedan od sudionika akcije oslobađanja kasarne i ulaska hrvatske vojske u današnju Vojarnu 123. brigade je i Tomica Galović, tada pripadnik 63. samostalne bojne ZNG.

Pogledajte dokumentarne snimke pada kasarne u Požegi 17.9.1991. godine. Autor: Mladenko Krstanović



- Prvo je bila nevjerica da su se predali. Prebjezi iz JNA vidjeli su kolika je naša snaga i nisu se usudili jer su znali da ćemo ih potući do temelja. Tadašnji se zapovjednik Husnjak tresao kao šiba na vodi kao i mnogi drugi. Međutim, na licima pojedinih vojnika vidjelo se olakšanje i sreća kad smo ih ljudski nahranili i ispratili na koju god su stranu htjeli otići. Dlaka s glave nije im pala. Ponosan sam što sam dio te priče - rekao nam je Galović.

Prije svečanosti u vojarni, na Trgu 123. brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na taj dan, a gradskim je ulicama uslijedio svečani mimohod.



- Četiri je dana trajala opsada vojarne. Na današnji smo je dan oslobodili i izuzeli pri tome gotovo 12 tisuća pušaka i drugog oružja. Pregovori nisu bili nimalo lagani. Zapovjednik i njegovi zamjenici bili su izuzetno tvrdi i nisu bili naklonjeni hrvatskom narodu. Pod prisilom su popustili i bezuvjetno se predali u ruke Zbora narodne garde - prisjetio se tih dana umirovljeni general i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Pogledajte fotogaleriju proslave Dana hrvatskih branitelja požeško-slavonske županije



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI