NASLOVNAPOŽEGAPOLITIKAARHIV
Ronko i Puač poručili: Parkirališta su građena bez dozvole, proračun je oštećen za 700.000 kuna

FOTO: Vjeran Blašković

KONFERENCIJA SDP-A i HNS-A

Ronko i Puač poručili: Parkirališta su građena bez dozvole, proračun je oštećen za 700.000 kuna

14.09.2015. | Vjeran Blašković PREGLEDA: 7375

"Nažalost bili smo u pravu. Ako se vratimo na moj dopis prema Ministarstvu graditeljstva gdje nas je između ostalog zanimalo kako se radi parking bez građevinske dozvole bili smo smiješni. Bili smo antiprotivni mladoj i nadasve stručnoj ekipi koja vodi Grad. Ne, nismo, samo smo pitali jer se zalažemo za legitimitet trošenja proračunskom novca i da se u tom segmentu poštuju svi zakoni koji jednako trebaju vrijediti za sve građane.

No, nažalost, ta mlada i nadasve stručna ekipa ispala je nestručna, neodgovorna i na žalost čak, usudila bih se reći i bahata, postavljajući se iznad zakona. Jesu možda glasni, jesu možda i jači od mene, ali od Zakona nisu", rekla je na današnjoj konferenciji za medije gradska vijećnica iz redova HNS-a Tamara Puač i pojasnila.

- Kada je stvarno stanje u obliku rješenja nadležnih institucija došlo u crno-bijelom izdanju, sakriva ih se kao zmija noge od javnosti  i poduzima se sve osim preuzimanja odgovornosti i podnošenja sankcija.
Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, građevinski inspektor, po službenoj dužnosti, utvrdio je kako je parkiralište u Osječkoj ulici bb (Kuglana) izgrađeno na nosivoj konstrukciji od kamenog agregata i kompletno asfaltirano te omeđeno rubnjacima na 1200 metara četvornih uz koje je smješteno 6 slivnika i devet rasvjetnih stupova, a da Grad Požega nije ishodio građevinsku dozvolu čime su povrijeđene odredbe Zakona o gradnji jer se gradnji postupilo bez ishođene građevinske dozvole te je rješenjem od 30. srpnja 2015. (u Gradu zaprimljeno 31. srpnja) naređeno Gradu Požegi da u roku od 150 dana ukloni izgrađeno parkiralište, a ako to ne učini Rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege.


- Ista ta Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, i isti taj građevinski inspektor po službenoj dužnosti, utvrdio je kako je i zatravljeno parkiralište u Ulici Milke Trnine bb (Sportsko-rekreacijski centar) izgrađeno tako da je kompletno prekriveno plastičnim travnatim rešetkama koje su na rubnim dijelovima omeđena rubnjacima, a uz rub postavljena četiri rasvjetna stupa na nosivoj konstrukciji izvedenoj u tri sloja te je rješenjem od 30. srpnja 2015. naređeno Gradu Požegi da u roku 8 dana ukloni to zatravljeno parkiralište, a ako to ne učini rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege - rekla je Puač.

Na ova rješenja ne postoji mogućnost žalbe već samo mogućnost tužbe, Grad je pokrenuo Upravni spor  i podnio zahtjev za odgodu izvršenja do okončanja sudskog postupka. Time je produžio sebi suočavanje s istinom i građanima, zaključila je Puač.

Nestalo 50 kubika ogrjevnog drveta

Član SDP-a Vicko Njavro govorio je o posječenim stablima uz izgrađenu šetnicu uz park kod Zvečeva. - Uz nasip korita rijeke Orljave porušeno je deset stoljetnih topola stopljenih u povijest ovoga Grada.

Učinila je to Gradska uprava po nazovi "Povjerenstvu za hortikulturu i uređenje zelenih površina" koje je po nalogu utvrdilo da su topole stare, bolesne i nestabilne, a što zasigurno nije točno jer je razlog rušenja sasvim druge prirode.

I laiku je poznato, kako su parcele uz vodotoke u vlasništvu RH, kako je drvna masa na tim parcelama također državno vlasništvo i kako tom drvnom masom isključivo i jedino upravljaju Hrvatske šume, a ne grad Požega ili kojekakva povjerenstva. No, oni koji trenutno upravljaju ovim našim Gradom ne prežu, ne samo rušiti državnu imovinu, nego ju i otuđiti tako da joj se gubi svaki trag.  

Vjerujemo, da će nadležna tijela, od inspekcije do policije uspjeti pronaći, kako počinitelje ove "rabote",  sječe, izrade i otpreme, tako i  ukradenu državnu imovinu oko 50 kubnih metara drvne mase - izjavio je Njavro.

Izmještanje bisti u zrak

Predsjednik županijskog SDP-a Zdravko Ronko rekao je kako je izgradnjom parkirališta bez građevinske dozvole gradski proračun oštećen za 700.000 kuna. Posebno se osvrnuo na nedavno izmještanje biste dr. Andrije Štampara s prostora Željezničkog kolodvora u Požegi.
- Izmještati spomenike u zrak poput artefakata drevne Palmire, bana s Jelačić placa u podrum, glave svetaca s Kužnog pila u Orljavu, ili pak bistu dr. Andrije Štampara s javne površine u zatvoren prostor, mogu činiti samo vandali. Čujem ovih dana kako namjeravaju i bistu dr. Franje Tuđmana maknuti s javne površine i zatvoriti ga u Kanižlićevu ulicu br. 9 - izjavio je Zdravko Ronko.

"Ponovit ću pa kom pravo - kom krivo. Za vrijeme mog mandata postavljeno je 16 novih spomenika u ovom gradu, a u obnovi - što u potpunosti, što uz snažnu prisutnost još 40-ak spomenika koji podsjećaju na slavnu prošlost, ali i suvremenost ovog starohrvatskog grada u kojem se itekako osjetio i snažan duh slavonske Atene.

A ovi divljaci koji već tri godine ništa ne rade i ništa ne stvaraju osim što razbacuju novac i obmanjuju građane nisu, ne postavili, nego ni obnovili niti jedno spomen obilježje, za fra Luku sam ja osigurao sredstva", zaključio je Ronko.


Tagovi: zdravko ronko, tamara puač

48 SATI NA 034PORTALU

.

50 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 132 osobe

.

PRENOSIMO REAKCIJU JERKA ZOVAKA NA JUČERAŠNJI TRANSPARENT

.

Od jučerašnjih 11 uzoraka, dva pozitivna, u Požeško-slavonskoj županiji aktivnih 75 slučajeva

.

Obitelj Jakovljević nakon požara i dalje živi u ovoj kući, trebaju našu pomoć da saniraju štetu!

.

Vetovo će dobiti semafor

.

Banke ponovno naplaćuju proviziju na bankomatima

.

TOP 10 tvrtki prema dobiti u Požeško-slavonskoj županiji

.

Raspored utakmica jesenskog dijela prvenstva 1. i 2. Županijske nogometne lige

.

Biskup Škvorčević krstio u Kutjevu peto dijete roditelja Treger

Nikon D850 DSLR Camera i Nikon D750 DSLR

Potrebni ozbiljni radnici za rad u Švedskoj

NOVO! Antibakterijski i dezinfekcioni otirači

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Sedam zakona za pečenje hrskavih, a sočnih zamrznutih krumpirića

.

VELIKA FOTOGALERIJA: Sjeverna tribina Stadiona uz Savu puna kao nekada

.

Ujutro pretežno oblačno, zatim smanjenje naoblake sa zapada

.

Ljeto na lipičkim bazenima, 11.7.2020.

.

Teža prometna nesreća kod Velike između traktora i automobila, dvije osobe prevezene u OŽB Požega

.

U PSŽ ima 73 aktivna slučaja, 5 osoba je hospitalizirano

.

Posjetite novootvorenu cvjećarnicu ʺPalmaʺ u Požegi

.

140 novih slučajeva zaraze koronavirusom

.

Subotnja sunčana šetnja Požegom 11.7.2020.

.

Zabrana paljenja vatre na otvorenom

.

Sedam novooboljelih na području susjedne županije

.

Ravnatelj bolnice Glavić i epidemiolog Vitalia obranili požešku bolnicu i Požeštinu od daljnjeg širenja koronavirusa

.

Održan plenum 1. i 2. ŽNL PSŽ - Glavna tema NK Croatia i NK Vidovci; ʺVeži konja gdje gazda kažeʺ

.

Od idućeg će tjedna nošenje maski u trgovinama biti obavezno, u kafićima ne

.

Biskup Škvorčević primio o. Kirku Velinskoga iz Makedonske pravoslavne Crkve

.

Načelnik Stožera CZ Brodsko-posavske županije završio u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s pozitivnom osobom

.

Trik za najfiniji kuhani kukuruz koji se topi u ustima

.

Danas u većem dijelu dana pretežno sunčano

FOTONALAZ

FOTKA DANA: U polju kod Jakšića