Ronko i Puač poručili: Parkirališta su građena bez dozvole, proračun je oštećen za 700.000 kuna

Tamara Puač, Zdravko Ronko i Vicko Njavro
(FOTO: Vjeran Blašković)

14.09.2015. | Vjeran Blašković
Pregleda: 7893

"Nažalost bili smo u pravu. Ako se vratimo na moj dopis prema Ministarstvu graditeljstva gdje nas je između ostalog zanimalo kako se radi parking bez građevinske dozvole bili smo smiješni. Bili smo antiprotivni mladoj i nadasve stručnoj ekipi koja vodi Grad. Ne, nismo, samo smo pitali jer se zalažemo za legitimitet trošenja proračunskom novca i da se u tom segmentu poštuju svi zakoni koji jednako trebaju vrijediti za sve građane.

No, nažalost, ta mlada i nadasve stručna ekipa ispala je nestručna, neodgovorna i na žalost čak, usudila bih se reći i bahata, postavljajući se iznad zakona. Jesu možda glasni, jesu možda i jači od mene, ali od Zakona nisu", rekla je na današnjoj konferenciji za medije gradska vijećnica iz redova HNS-a Tamara Puač i pojasnila.

- Kada je stvarno stanje u obliku rješenja nadležnih institucija došlo u crno-bijelom izdanju, sakriva ih se kao zmija noge od javnosti  i poduzima se sve osim preuzimanja odgovornosti i podnošenja sankcija.
Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, građevinski inspektor, po službenoj dužnosti, utvrdio je kako je parkiralište u Osječkoj ulici bb (Kuglana) izgrađeno na nosivoj konstrukciji od kamenog agregata i kompletno asfaltirano te omeđeno rubnjacima na 1200 metara četvornih uz koje je smješteno 6 slivnika i devet rasvjetnih stupova, a da Grad Požega nije ishodio građevinsku dozvolu čime su povrijeđene odredbe Zakona o gradnji jer se gradnji postupilo bez ishođene građevinske dozvole te je rješenjem od 30. srpnja 2015. (u Gradu zaprimljeno 31. srpnja) naređeno Gradu Požegi da u roku od 150 dana ukloni izgrađeno parkiralište, a ako to ne učini Rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege.


- Ista ta Uprava za inspekcijske poslove u Požegi, i isti taj građevinski inspektor po službenoj dužnosti, utvrdio je kako je i zatravljeno parkiralište u Ulici Milke Trnine bb (Sportsko-rekreacijski centar) izgrađeno tako da je kompletno prekriveno plastičnim travnatim rešetkama koje su na rubnim dijelovima omeđena rubnjacima, a uz rub postavljena četiri rasvjetna stupa na nosivoj konstrukciji izvedenoj u tri sloja te je rješenjem od 30. srpnja 2015. naređeno Gradu Požegi da u roku 8 dana ukloni to zatravljeno parkiralište, a ako to ne učini rješenje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak Grada Požege - rekla je Puač.


Na ova rješenja ne postoji mogućnost žalbe već samo mogućnost tužbe, Grad je pokrenuo Upravni spor  i podnio zahtjev za odgodu izvršenja do okončanja sudskog postupka. Time je produžio sebi suočavanje s istinom i građanima, zaključila je Puač.

Nestalo 50 kubika ogrjevnog drveta

Član SDP-a Vicko Njavro govorio je o posječenim stablima uz izgrađenu šetnicu uz park kod Zvečeva. - Uz nasip korita rijeke Orljave porušeno je deset stoljetnih topola stopljenih u povijest ovoga Grada.

Učinila je to Gradska uprava po nazovi "Povjerenstvu za hortikulturu i uređenje zelenih površina" koje je po nalogu utvrdilo da su topole stare, bolesne i nestabilne, a što zasigurno nije točno jer je razlog rušenja sasvim druge prirode.

I laiku je poznato, kako su parcele uz vodotoke u vlasništvu RH, kako je drvna masa na tim parcelama također državno vlasništvo i kako tom drvnom masom isključivo i jedino upravljaju Hrvatske šume, a ne grad Požega ili kojekakva povjerenstva. No, oni koji trenutno upravljaju ovim našim Gradom ne prežu, ne samo rušiti državnu imovinu, nego ju i otuđiti tako da joj se gubi svaki trag.  

Vjerujemo, da će nadležna tijela, od inspekcije do policije uspjeti pronaći, kako počinitelje ove "rabote",  sječe, izrade i otpreme, tako i  ukradenu državnu imovinu oko 50 kubnih metara drvne mase - izjavio je Njavro.

Izmještanje bisti u zrak

Predsjednik županijskog SDP-a Zdravko Ronko rekao je kako je izgradnjom parkirališta bez građevinske dozvole gradski proračun oštećen za 700.000 kuna. Posebno se osvrnuo na nedavno izmještanje biste dr. Andrije Štampara s prostora Željezničkog kolodvora u Požegi.
- Izmještati spomenike u zrak poput artefakata drevne Palmire, bana s Jelačić placa u podrum, glave svetaca s Kužnog pila u Orljavu, ili pak bistu dr. Andrije Štampara s javne površine u zatvoren prostor, mogu činiti samo vandali. Čujem ovih dana kako namjeravaju i bistu dr. Franje Tuđmana maknuti s javne površine i zatvoriti ga u Kanižlićevu ulicu br. 9 - izjavio je Zdravko Ronko.

"Ponovit ću pa kom pravo - kom krivo. Za vrijeme mog mandata postavljeno je 16 novih spomenika u ovom gradu, a u obnovi - što u potpunosti, što uz snažnu prisutnost još 40-ak spomenika koji podsjećaju na slavnu prošlost, ali i suvremenost ovog starohrvatskog grada u kojem se itekako osjetio i snažan duh slavonske Atene.

A ovi divljaci koji već tri godine ništa ne rade i ništa ne stvaraju osim što razbacuju novac i obmanjuju građane nisu, ne postavili, nego ni obnovili niti jedno spomen obilježje, za fra Luku sam ja osigurao sredstva", zaključio je Ronko.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI