¨Tamburaška glazba je postala nepoželjnom u medijima. To je čista diskriminacija¨

Miroslav Škoro
(FOTO: Lidija Galić)

05.09.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 7351

"Večeras je završnica Aurea festa i vjerujem da će i ove godine festival Zlatne žice Slavonije, po kojem smo poznati u svijetu, iznjedriti brojne hitove. To će sigurno ovisiti i o vama hoćete li ih uspjeti popularizirati kroz svoje medije ili ne", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Aurea festa Veljko Valentin Škorvaga.

- Prema slavonskoj, tamburaškoj glazbi prevladava negativan stav i ignoriranje medija prema onome što se događa u hrvatskoj glazbi u ovom dijelu naše domovine. Hrvatska tamburaška glazba koja je neizostavni dio hrvatskog kulturnog identiteta odjednom je postala nepoželjnom, pogotovo na Hrvatskoj radio televiziji. Zbog toga mi je neizmjerno žao. Zalagat ću se da to ne bude tako i zbog toga se moja izdavačka kuća pojavljuje kao partner požeškom festivalu – rekao je Miroslav Škoro, vlasnik izdavačke kuće Campus.

- Pozivam sve koji organiziraju prestižne nagrade da osim kajkavske popevke i klapske pjesme u Hrvatskoj postoji i tamburaška glazba koja zavrjeđuje nekakvu malu nagradu tim divnim ljudima koji se cijeli život zadržavaju na razini entuzijasta – dodao je Škoro.





Današnju je konferenciju za novinare gradonačelnik Požege Vedran Neferović iskoristio kako bi još jednom poslao poruku da će Grad stajati iza Festivala ne upličući se u programsku koncepciju.

- Desetak i više godina je zbog uplitanja politike i razvlačenje ljudi došlo do devastacije ugleda Festivala. Nažalost, svjedoci smo da nije kod svih prihvaćeno da Festival rade profesionalci koji imaju viziju. Zahvalan sam gospodarstvenicima za svaku kunu koju su usmjerili na Festival. Svjesni smo da to nije dovoljno, ali nećemo odustati i zato ću od gradskih vijećnika tražiti da Grad izdvaja sredstva za najmanje 50 posto ukupnih troškova Festivala – rekao je.

Prozvao je lokalne medije koji, tvrdi, glume moraliste i lokalpatriote.

- Događa se da pojedini lokalni mediji postaju moralisti i raspravljaju o iznosu koji ćemo izdvojiti za Festival, postaju užasni lokalpatrioti kad je u pitanju kuna iz gradskog proračuna, a istovremeno bombardiraju građane s takvim blesavoćama koje nemaju veze s ovim gradom niti su održive – rekao je Neferović.

I Miroslav Škoro prozvao je medije koji su formatirani te nemaju prostora u eteru za, kako je rekao, getoiziranu tamburašku glazbu.

- Na vama je da vrtite i pokažete pjesmu jer to je čista diskriminacija. Znači, može ovo jer pjeva Toni, Đibo ili Oliver, a ne može jer pjeva Štef. Moj Štef da sutra snimi Carmen nećete ga pustiti jer je on Štef. To nije dobro. Morate kao medij pružiti mogućnost pjesmi da se pokaže, a narod će odlučiti valja li to ili ne. Za pjesme snosimo odgovornost mi autori, ali i vi mediji – poručio je Škoro.

Silvija Podoljak, direktorica TZ Grada Požege najavila je večerašnju, ujedno i posljednju večer Aurea festa na kojoj će, u sportskoj dvorani Tomislava Pirca, biti izvedene tamburaške skladbe.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI