¨Želja nam je osvijestiti Slavonce da imamo puno predivnih zaboravljenih jela¨

Maja Žebčević Matić, ravnateljica požeškog muzeja
(FOTO: Lidija Galić)

02.09.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5830

"Naša je generacija na neki način u posebnoj situaciji jer je ovo vrijeme izumiranja onih koji su živjeli tradiciju i koji nam mogu biti izvorni svjedoci toga vremena. Ovo su posljednje godine u kojima se tradicijska kultura može izvorno prenijeti i sve iza toga bit će samo zapisi, svjedočenja koja su ostala zapisana", rekla je na otvorenju izložbe Muzeji u loncu Ruža Marić, predsjednica Muzejske udruge istočne Hrvatske i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.






Na izložbi, otvorenoj u sklopu Aurea festa, predstavljena su tradicijska jela svih 15 muzeja Slavonije Baranje i Srijema koji su sudjelovali u ovom projektu.






- Promoviranje različitih svjetskih, europskih pa i međukontinentalnih kuhinja u medijima širom svijeta potaknulo je promišljanja i želju sudjelovanja i vlastitim kreacijama. Upravo je to bio poticaj da se okrenemo starim receptima i da u raznolikosti pripremanja istovrsnih namirnica u tako čudesnom spektru različitih jela, za razliku od većine jela danas koja postaju univerzalna, otkrijemo tu nevjerojatnu raznolikost i recepte ne samo na ovom malom dijelu Hrvatske, već i šire - istaknula je Ruža Marić dodajući da se tradicijska jela sve više vraćaju na stolove.

- To je prije svega zbog želje da budemo posebni, da imamo vlastiti specijalitet, da možemo iznenaditi svoje prijatelje, okupljati se oko pripremanja jela te uz to evociramo vrijeme i način života iz kojega su ta jela - dodala je.





- Mnogi će reći opet Muzeji u loncu. Da, opet jer je to ono što je dobro, prepoznatljivo i vrijedno i mnogi ulažu puno truda da nešto slično pokušaju na svom području - rekao je na otvorenju gradonačelnik Vedran Neferović.





- Želja nam je osvijestiti Slavonce da imamo puno predivnih zaboravljenih jela koja su se izobičajila, a pričaju zanimljive priče, pravljena su od originalnih domaćih, rukom rađenih namirnica, što je danas u trendu - istaknula je  Maja Žebčević Matić, ravnateljica požeškog Muzeja.

Nakon Požege izložba "Muzeji u loncu" nastavlja turneju po Hrvatskoj.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI